Den viktigaste nyheten i Intels nya plattform som kallas Penryn är att processorerna bygger på 45-nanometersteknik vilket ska innebära betydande prestandaökningar utan krav på mer ström. Tekniken visades först upp i stationära datorer i höstas och här går processorerna att få med fyra kärnor men sådana lär inte dyka upp i bärbara datorer förrän i slutet på året. Förklaringen till det är att fyra kärnor drar för mycket ström för att de ska vara intressanta i mobila produkter.

Intels teknikexpert Jan Östling berättar att Penryn använder en ny teknik kallad Deep Power Down Technology där både processorn och cacheminnen går i djupaste möjliga dvala när arbetet står stilla. Denna teknik ska ytterligare förfinas i en version kallad Montevina som kommer under årets andra hälft.

Den uppgradering som nu presenterats på CES har arbetsnamnet Santa Rosa Refresh med modellerna T8100, T8300, T9300 och T9500 som tickar på i frekvenser på uppemot 2,8 GHz. De finaste processorerna har dessutom mellanlagrinsminnen (cache) på 6 MB.

– Minst lika viktigt för ökad prestanda är att cachen fördubblats vilket ger snabbare arbetsflöden, säger Jan Östling.

– Vi lanserar maskiner med Santa Rosa Refresh nu i veckan och uppgraderar alla modeller i Thinkpad-serien med de nya processorerna, säger Lenovos produktchef, Johan Freidlitz.

Samma tongångar är det från HP vars produktchef betonar att de nya processorerna inte innebär några större ändringar för kunderna.

– För att inte skrämma kunderna är det bra att du skriver att det inte krävs någon imageändring med dessa nya processorer. Och observera att vi inte byter namn på datorerna i samband med de nya processorerna utan endast genomför uppdateringar av specifikationerna, säger Fredrik Pantzar.

Weronica Lium, Sonys produktchef, berättar att företaget lanserar tre nya modeller i samband med Intels uppgradering. I detta fall handlar det om lite tyngre prestandaburkar. FZ31M har blu-ray-brännare, väger 2,8 kilo och har webbkamera på 1,3 megapixel. AR61M väger hela 3,9 kilo medan NR21S väger 2,9 kilo.

Fakta

Intels Penryn-processorer finns nu i utföranden för bärbara datorer som ska få upp emot 40 procent bättre prestanda utan att de drar mer ström. Santa Rosa Refresh har även stöd för Intels administrationsplattform Vpro.