Det blev ingen dom i dag i det hittills största svenska fildelningsmålet. Rättegången måste helt göras om efter att skivindustrins branschorganisation Ifpi begärt att få ta över en av de åtalspunkter som åklagaren valde att lägga ned.

– Åklagaren var dåligt förberedd på de invändningar som försvarets vittne André Rickardsson kom med. Han gjorde det väldigt svårt och komplicerat för tingsrätten, det anser han vara hans uppgift, säger Lars Gustafsson, vd på Ifpi.

– I och med att hela rättegången nu tas om från början så får vi en ny chans att ifrågasätta hans invändningar.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund å sin sida anser att det är tveksamt om polis och åklagare bör fortsätta lägga ned stora resurser på den här typen av brott.

– Om det kommer in anmälningar ska vi naturligtvis utreda dem. Men efter det här målet gör jag bedömningen att det här kanske inte är rätt väg för att stävja fildelning, det kanske krävs en lagändring. Skulle vi utreda alla fildelare med den här resursåtgången skulle vi få lägga mord, våldtäkter, misshandel och rattfylla åt sidan, säger hon till TT.

Ifpi:s Lars Gustafsson håller med om att det är olyckligt att jakten på olagliga fildelare tar så stora resurser.

– I dag är en polisanmälan det enda vi kan göra, och det är egentligen ingen bra väg att gå. Vi skulle vilja ha ett system där vi går med ip-nummer och bevis till domstolen som i sin tur begär att internetoperatören ska lämna ut abonnentens namn och telefonnummer till oss. Då skulle vi bara lyfta på luren, ringa till dem och säga ”Lägg av!” I 99 procent av fallen skulle det räcka.