Det var femte året i rad som Swedish Network Users' Society delade ut IP-priset. Det skedde igår kväll under de pågående Internetdagarna på Clarion Hotell i Stockholm.

Priset går till någon som på ett avsevärt vis påverkat utvecklingen av tcp/ip, internet eller annan nätverksteknik.
- Peter var ett odiskutabelt val. Löthberg hade fått tio gånger så många röster som den kandidat som låg närmast därefter, säger Robert Malmgren, ordförande i Snus i ett uttalande.

Hela motiveringen till valet av Peter Löthberg lyder:
"Peter Löthberg inte bara placerade Sverige på Internetkartan. Han ritade kartan. Hans mångåriga arbete har bidragit till skapandet av det svenska universitetsdatornätet Sunet, den första kommersiella IP-tjänsten Swipnet, de första europatäckande IP-stamnäten, den första höghastighetsdatalänken över Atlanten för IP-trafik och hans arbete med datorhanterad tid. Peters arbete med IP-teknologi har på ett eller annat sätt påverkat de flesta Internetanvändare i Sverige. Peter Löthberg har varit inblandad i såväl det slutanvändarorienterat arbete i form av tptest, ett program för att låta användare mäta bredbandsleverantörernas prestanda, såväl som kravställarorienterat arbete såsom statskontoret/IT-kommissionens Internetspecifikation."

Priset består av 10 000 kronor kontant och ett diplom.