II-Stiftelsen, som ansvarar för de svenska se-domänerna, gick i oktober över till att skicka ut fakturor via e-post till den adress som angavs vid registreringen. Sedan dess har stora företag och myndigheter med kritiska webbtjänster missat att betala i tid.

Kring nyår behövde SF.se, som registrerades för nästan 13 år sedan, förnyas. Men den elektroniska fakturan nådde inte fram och först tre dagar innan den skulle ha slutat fungera gick betalningen iväg. Hade det inte skett så skulle hela webbplatsen, inklusive biljettbokningen, slagits ut. Det var beskedet Lars Wallin, webbansvarig på SF, nåddes av på måndagen.

– Vi fick lite ont i magen. Det hade varit katastrof om det hade hänt.

E-postadressen som fakturorna skickades till var gammal och kollades inte av någon. Domänen stod ännu på torsdagen markerad som utgången, men Lars Wallin vill inte lägga hela skulden på II-Stiftelsen.

– Det var kanske inte helt klockrent att skicka fakturorna på det här sättet, men det är lika mycket vi som har gjort bort oss, säger han.

SF är inte ensamma om att missa påminnelserna som först i ett sent skede skickas i pappersform. Länsförsäkringar drabbades strax före jul av ett kortare avbrott, även det på grund av att domänen lansforsakringar.se inte hade betalats i tid. Problemet löstes dock snabbt när webbplatsen slutade fungera.

Fortfarande skickar II-Stiftelsen ut påminnelser med vanlig post. Tidigare angavs där inte vilken domän påminnelsen gäller, men detta är nu ändrat. Eftersom pappersfakturan för december månad nådde kunderna mitt under julledigheten har stiftelsen beslutat att ge extra uppskov för att undvika att viktiga webbplatser sänks av misstag.

– De får ytterligare tio dagar på sig eftersom de fick påminnelsen strax före jul och mejlet i början av denna vecka, som ju dessutom är den första arbetsveckan för många, säger Maria Ekelund, informationsansvarig på II-Stiftelsen.

Information om detta har enligt Maria Ekelund gått ut till ombuden, men inte direkt till kunder. Vissa ombud har sedan på eget bevåg lagt ut information om detta på sina webbplatser.

Belastningen på II-Stiftelsens kundtjänst har varit stor sedan beskedet nådde kunderna i veckan och stiftelsen varnar därför för långa kötider.

Fakta

  • Domännamnskunder får först via e-post information om att en faktura är på väg.
  • En till två veckor senare skickas fakturan elektroniskt till den e-postadress som finns registrerad.
  • Om kunden inte har nåtts av denna kommer en påminnelse med papperspost efter 30 dagar.
  • Sedan skickas ännu ett e-postmeddelande, varpå domännamnet avaktiveras.
  • Detta innebär att webbplats, e-post och alla andra tjänster som använder sig av domänen slutar fungera, men kunden kan under 60 dagar återaktivera den innan den släpps och läggs ut för försäljning.