Det är märkligt att hd-dvd-formatets stora stöttepelare och förespråkare Toshiba framhåller interaktivitet som en av fördelarna i hd-dvd gentemot blu-ray. Formaten har i princip samma förutsättningar på detta område. Båda klarar av bild-i-bild, har möjlighet att spara information och uppkoppling mot internet.

Toshiba har utsatts för hård press av mässbesökare och medier. Representanterna i montern på CES har belagts med munkavle. En av få som får uttala sig är Louis Masses, affärsutvecklingschef på företaget.

– Vi förlorar inga intäkter på Warners avhopp. Vi har fortfarande Paramount och Universal. Dessutom har vi över 1 000 filmtitlar så här långt, säger Louis Masses.

Han vill inte spekulera i vad som händer om de återstående filmbolagen hoppar av. Han vill inte heller kommentera om Toshiba vidtar rättsliga åtgärder mot Warner.

Intresseorganisationerna Hd dvd promotion group och Blu-ray Disc Association har varsin monter på CES och de ligger i anslutning till varandra. I ena montern är det lugnt och stilla, i den andra, blu-ray förstås, råder febril aktivitet.

Ytterligare en sak skiljer dem båda åt: filmbolagens visuella närvaro. Lisa Simpson och Silversurfaren finns på plats hos Blu-ray disc association. Hos HD DVD Promotion Group är det tomt så när som på några små filmbolagslogotyper.
Efter en halvtimmes lirkande med de få i HD DVD Promotion Group tröttnar plöstligt en av intresseorganisationens talesmän:

– Vi går ut med ett nytt pressmeddelande nästa vecka, det är allt jag kan meddela, säger Jonathan Brayshaw.

Tio steg längre bort och inte mindre än fyra personer möter upp inom loppet av några minuter. En av dem är Anthony Jasionowski, talesman för Blu-ray Disc Association och produktchef på Panasonic.

– Warner gjorde ett oerhört bra val. Men så säljer också blu-ray bättre än hd-dvd. Förhållandena är 2:1 i USA, 3:1 i Europa och 14:1 i Japan, till blu-rays fördel, säger han.
Ryktet om att Sony skulle ha betalat 500 miljoner dollar till Warner avfärdar han som nonsens.

Steve Kleynhans på analysföretaget Gartner tror att Warner beslutat sig för att satsa endast på blu-ray för att det är dyrt att stöda två format. Inget av formaten gjorde några framsteg och försäljningen av vanliga dvd-skivor minskade – något var tvunget att hända.

– Warner hoppas att deras val blir en katalysator för blu-ray. Branschen vill att kriget ska ta slut, ingen tjänar på det. Om inget filmbolag överraskar och hoppar över till hd-dvd blir blu-ray det format som går vinnande ur striden, säger Steve Kleynhans.

Fakta

Kostnaderna för ett formatkrig är omfattande, både för konsumenter och tillverkare.

Många säger sig veta att videoformatet VHS vann över Betamax endast på grund av att porr­industrin inte fick använda Sonys Betamaxformat.

Warners försök till lösning på dilemmat blu-ray/hd-dvd stavades Total Hi Def, med ett format på varje disksida.