Googles intåg bland Linux-i-mobilen-gänget med sin plattform Android är förra årets stora snackis. Det beror naturligtvis på att Google är spännande i sig, men det beror också på att Android sätter fingret på Linuxlägrets grundläggande problem:
Det finns ingen gemensam strategi, inga gemensamma standarder, inga gemensamma verktyg och inga gemensamma produkter.

Det finns Linuxtelefoner på marknaden i dag, men avsaknaden av en gemensam inriktning försvårar för alla inblandade.

Problemen har många år på nacken. För fem år sedan skrev jag en rapport om Linux på mobilmarknaden. Rapporten nådde Microsofts huvudkontor och jag inbjöds till ett intressant samtal med Steve Ballmer.

Linuxlägrets erbjudande var lika fragmenterat då som nu och med ett sådant erbjudande är det omöjligt att lyckas på mobilmarknaden.

Telefontillverkare, mobiloperatörer, och utvecklare av både konsument- och företags­tillämpningar kräver standardisering på fler nivåer än i operativsystemets kärna.

På serversidan har Linuxlägret hittat fungerande samarbetsformer, men det är långt kvar till samma harmoni för Linux-i-mobilen.

Det finns en uppsjö av allianser med olika agendor. Några av de större är Limo, Linux Phone Standards (Lips), Mobile Linux Initiative, Mobilinux, Wind River Linux, Access Linux Platform, Consumer Electronics Linux Forum, Openmoko, Qtopia, CE Linux, Gnome Mobile, och Ubuntu Mobile.
När varje allians drar åt sitt eget håll förlorar företrädarnas formuleringar om synergieffekter och samarbeten substans. Fragmenteringen av Linuxlägret är inte mer besvärande någon annanstans än på mobilmarknaden.

I en artikel på sajten Regdeveloper säger Bill Weinberg, affärsutvecklare på Lips, att fragmenteringen kan verka skrämmande och att de försöker minimera konflikterna. Han jämför med Windows Mobile och Symbian och medger att Linux saknar de väldefinierade tekniska gränssnitt som konkurrenterna erbjuder.

Tillbaks till Googles Android. Trots avsaknaden av riktiga telefoner tror jag att plattformen kan minska Linuxlägrets fragementering och det vore både välkommet och spännande. Men Android verkar i stället fragmentera Javalägret. Google väljer att implementera sin egen Javaplattform, i stället för att använda den som resten av världen använder.

Så visst vinner Linuxmobiler mark. Det lär dock dröja innan marken tar särskilt stor plats på kartan.

Läs ”Linuxmobiler vinner mark”