Enligt Sun kommer den svenska databasen därmed komma att ingå i ännu fler applikationer och stora tillämpningar. Redan i dag är MySQL världens mest använda databas som bygger på öppen källkod. Dessutom lovar Sun att fler supporttjänster för MySQL är på väg.

Affären väntas slutföras under årets tredje eller fjärde kvartal. Sun betalar omkring 800 miljoner dollar kontant för samtliga aktier i företaget och ytterligare 200 miljoner dollar i optioner. MySQLs vd Mårten Mickos kommer efter köpet att ingå i Suns ledningsgrupp.

– När vi samlade ihop branschfolk och satte oss ner och pratade med dem bekräftade de något vi vetat I åratal – MySQL är den populäraste plattformen för att skapa nätverkstjänster, skriver Suns vd Jonathan Schwartz i sin blogg.

– MySQLs genomslag runt om planeten är inget annat än häpnadsväckande, fortsätter han.

MySQL-databasen används i dag av bland andra Google, Facebook och Nokia. Enligt MySQLs egna uppgifter laddas 50 000 kopior av mjukvaran hem varje dag.

– Suns kultur och affärsmodell kompletterar MySQLs egen genom att vi delar samma ideal som vi har haft sedan vi grundades, säger Mårten Mickos, vd på MySQL i ett uttalande.

Bland de svenska kunderna märks OKQ8, Hennes och Mauritz, Axfood och Eniro.

Läs även: Svenska riskkapitalister vinnare i Mysql-affären