Hur är stämningen på Sun i dag?
– Det är mycket bra. Det är klackarna i taket hela tiden.

När blev det här klart?
– I dag. Det blev publikt ungefär vid klockan två svensk tid.

Vad vill Sun främst uppnå med köpet?
– Att komma in på databasmarknaden. Sedan är det en viktig komplementdel inom open source. MySQL är den överlägset största databasen i open source-världen, så det är ett naturligt komplement.

Vad innebär köpet konkret?
– MySQL kommer med all säkerhet att finnas kvar som varumärke. Däremot kommer organisationen som finns hos MySQL att ingå i vår mjukvarudivision.

Hur många är de på MySQL i Sverige. Kommer de att flytta in hos er?
– Jag vet att de är ungefär 400 stycken i 25 länder. Hur många det är i Sverige vågar jag inte säga. I dag sitter de i Uppsala så vi får se hur vi gör med lokaliteterna.

Hur kommer det gå att slå ihop verksamheterna, vad ser du för möjligheter och problem?
– Möjligheterna är ganska stora att det ska fungera bra. Vi har likartad kultur i och med att båda jobbar med open source och med andra bolag i tillväxt. Tidigare har Sun varit de stora företagens leverantör, men de senaste två-tre åren har vi gott mer mot mindre företag. Vi har ett program som riktar sig mot nystartade företag. Det är nytt för Sun, men där tror vi att MySQL kan tillföra en hel del genom att erbjuda ytterligare kontakter och möjligheter för den typen av företag. Så det kan bli extremt intressant.

Det är mycket pengar som Sun investerar?
– Ja, en miljard dollar, varav 800 miljoner dollar i kontanter och 200 miljoner i optioner.

Det är inte det enda stora databasuppköpet i dag, hur ser ni på Oracles köp av Bea Systems?
– Jaha, är det klart nu? Jag ska inte uttala mig om våra konkurrenter, men det är en större sammanslagning natutrligtvis. Stora sammanslagningar är alltid komplexa, men Oracle är väl ett företag som är vana vid att göra förvärv. Och vi fortsätter nog att samarbeta med Oracle likväl.