Förespråkare för det konkurrerande formatet ODF samt andra kritiker har anklagat Microsoft för att ha riggat röstningen vid de preliminära omröstningarna inför standardiseringen i ISO. Inte minst i Sverige var det stor debatt när fuffens kring omröstningen i SIS uppdagades.

Tom Robertson, ansvarig för Microsofts arbete med standarder och interoperabilitet, har en helt annan syn på vad som hände:

– Det var ett stort intresse både från ODF-förespråkare som ville stoppa detta samt från personer som förespråkade valmöjlighet. Det innebar att fler än bara det gamla gardet, företag som IBM som alltid sitter med, deltog i processen, sade Tom Robertson till IDG News.

Microsofts syfte var att involvera alla som skulle påverkas av omröstningen, inklusive myndigheter, företag och akademiker, säger han.

– Det här kan inte vara en process med stängda dörrar.

På frågan om varför Microsoft överhuvudtaget utvecklade Open XML när det redan finns ett öppet och standardiserat format, ODF, svarade Tom Robertson:

– Det började hos våra kunder. Många av dem säger att ODF inte uppfyller deras behov.

Microsoft hoppas fortfarande att Open XML ska bli en ISO-standard men även om så inte sker kommer inte Open XML försvinna.

– Det är redan en öppen standard och är redan tillgänglig. Det handlar snarare om ifall fler vill ha något att säga till om när det gäller hur Open XML utvecklas.

Om myndigheter börjar införa krav på att enbart ODF ska användas så kommer Microsoft anpassa sig. Men företaget behöver då införa den funktionalitet som saknas i form av tillägg som ligger utanför standarden.

– Det vore ingen katastrof men verkligen inte att föredra, avslutar Tom Robertson.