När stormarna Gudrun och Per rev ner teleledningar och gjorde hundratusentals abonnenter i södra Sverige telefonlösa trodde många av de drabbade glesbygdsborna att Telia när stormen bedarrat skulle bygga upp sitt nät igen.
Så har det inte blivit. På många ställen har kunderna fått hålla till godo med tjänsten Fastmobil, som rullas ut i en rasande takt på landsbygden.
Men tjänsten duger inte, säger kunderna i Tingsryd, Ljungby och Älmhult, de kommuner som drabbades hårdast av stormarna.
Bristerna är många: Adaptern slås ut vid åskväder, batterikapaciteten är usel, telefaxfunktionen fungerar inte, datakommunikationen är bristfällig och ligger ibland helt nere, och fastmobilanläggningen är starkt väderberoende.
– Jag vet att det finns kunder som funderar på att flytta från landsbygden, eftersom det inte går att driva företag utan fungerande telekommunikationer. Det är djupt olyckligt, säger Arne Karlsson, kommunalråd i Tingsryds kommun.
Kommunen har skrivit brev till Post- och telestyrelsen och till Telia om problemen, men ännu har ingen lösning presenterats. Tingsryds kommun anser att Telia måste bygga upp och underhålla det fasta telenätet, åtminstone tills dess att det mobila systemet har samma driftssäkerhet och kapacitet som den fasta telefonin. Men Telia säger nej.
– De struntar i det fasta nätet. Det verkar vara något de har bestämt, att vad som än händer går de aldrig tillbaka till tråden, säger Arne Karlsson.
I november träffade Tingsryds, Älmhults och Ljungbys kommunalråd ansvariga från Telia vid ett möte i Stockholm. Men några garantier om förbättringar fick man inte.
Den 15 februari ska representanter från Telia och PTS besöka Tingsryd för att studera problemen på plats.
Telias tjänst Fastmobil innebär att en mobilantenn placeras på kundens hustak och sedan riktas mot närmaste mobilmast. Över 2 000 fastmobilstationer har installerats.