Det anonyma fildelningsnätet Freenet har funnits i fem år. Hittills har det fört en ganska undanskymd tillvaro, eftersom det är relativt komplicerat att använda. Men den bakomliggande tekniken kan snart komma att byggas in i populära program som DC++ och Bittorrent.

- I takt med att organisationer som Antipiratbyrån ger sig på personer i Sverige räknar jag med att anonyma program ökar i popularitet. Jag ser definitivt många teknologier som kan trappa upp utvecklingen, säger Oskar Sandberg, doktorand i sannolikhetslära vid Chalmers.

Intresserad av tekniken
Han har varit med och utvecklat Freenet sedan starten. Oskar Sandberg fildelar inte mycket för egen del. Själv är han mest intresserad av den matematiska sidan av tekniken.
- Många av de saker vi sysslar med har redan spritt sig till andra nätverk. Jag har bra idéer som enkelt skulle kunna genomföras i mer lättanvända program. Men jag har inget stort behov av att göra det själv, säger Oskar Sandberg.

Freenet har hittills laddats ned två miljoner gånger uppger projektets huvudman, irländaren Ian Clarke. Programmet är gratis och utvecklas som öppen mjukvara. I Freenet går det att se användarnas ip-adress, men ingen kan se vilka filer som delas ut. Namnet på filerna krypteras och delas dessutom upp i småbitar som kan ligga på ett flertal fysiska datorer. Ingen kan permanent spara en hel fil separat. Filer hittas via sidor där filens nyckel ihop med en kort beskrivning publiceras.

- Det fungerar precis som webben. Om du följer en länk har varje dokument en adress. I stället för att beskriva en server på internet beskrivs själva dokumentet på ett unikt sätt, säger Oskar Sandberg.

Sökverktyg saknas
Ännu finns inget ordentligt sökverktyg. Planerna framöver är att skapa stora "darknet". Med det menas nät dit det krävs en inbjudan.

Exempel är det anonyma fildelningsprogrammet Waste. Det finns en svensk sajt för programmet. Användarna är så hemliga att inte ens Piratbyrån lyckas få tag på någon som anonymt kan uttala sig.
- I Waste finns det ingen möjlighet att tillåta mer än en liten grupp användare. Min idé går ut på att via sådana grupper skapa länkar till andra. På så sätt kan alla nås, säger Oskar Sandberg.

Via en anonym grupp går det att komma åt filer hos en annan och så vidare. På så sätt skalas de privata små näten upp.

Ian Clarke tror också att den jakten på fildelare skyndar på utvecklingen mot anonymitet. Han är kritisk till registrering av fildelare.
- Man kan inte garantera yttrandefrihet om någon övervakar allt du säger. Upphovsrätten kan inte tvingas igenom, säger Ian Clarke.

Fakta

Winny: En japansk variant av Freenet. Upphovsmännen fängslades av japansk polis 2003. Släpptes 2004 mot borgen. Läs mer om Winny på http://www.winny-english.tk/

Waste: Uppfanns av Jonathan Frankel, samme man som ligger bakom den populära mp3-mjukvaruspelaren Winamp. Han ligger dessutom bakom p2p-nätverket Gnutella. Waste blev snabbt populärt, men stängdes lika snabbt ned av AOL, som hävdade upphovsrättsintrång. Waste har dock överlevt och spritt sig vidare på egen hand. Nu finns en uppsjö av Waste-klienter. Ett svenskt Waste-nätverk finns på http://www.lagers.se/waste/index.php

  • Tor: http://tor.eff.org/overview.html.en
  • I2P: http://www.i2p.net/

Dyrbart att dela ut
Den förste svensk som utan lov delat ut en fil på internet dömdes i tisdags till 16 000 kronor i böter. Hade åtalet gällt fler filer är det mycket möjligt att straffet hade blivit fängelse. Maxstraffet för upphovsrättsbrott är två års fängelse.