Operatören är än så länge hemlighetsfull kring detaljerna.

Telia valt två leverantörer, vilka vill företaget inte avslöja, och testerna ska ske i Sverige och ytterligare ett land. De ska komma i gång under tredje kvartalet.

– Vi vill komma i gång med testerna så fort som möjligt, men det är den tidsplan som leverantörerna ger oss, säger Johan Wickman, som ansvarar för mobilforskning på Telia, i en intervju med webbtidningen Unstrung.

Han ser femtocellerna som en fortsättning på dagens Home Free-tjänst, som i dag gör att användarna med en telefon kan ringa via wlan hemma och mobilnätet ute på stan.

Den största fördelen med femtocellerna är att användarna får bättre täckning hemma. Dessutom behöver man inte dela basstation med flera andra användare. Båda dessa faktorer ger bättre fart på mobila bredbandet.

Fakta

Begreppet femtocell är hämtat från gsm-industrin. Mobilnäten har basstationer med stor yttäckning på tio kilometer eller mer. De kallas makroceller. Microceller täcker gathörn. Picoceller är avsedda för kontor. Femtoceller placeras i bostäder och namnet syftar på femto i betydelsen "något mycket litet" och cell som i "cell phone".