På IBMs stora användarkonferens för Lotus-familjen med bland annat mejl- och samarbetsplattformar presenterades två större nyheter på Linux-sidan. Bland annat ett samarbete med Red Hat som erbjuder fri installation och 180 dagars kostnadsfri support. Dessutom support för det populära Ubuntu och ett integrerat serverpaket. Detta är givetvis ett sätt att utmana Microsoft, som fortfarande dominerar skrivborden med Windows.

De flesta av Lotus produkter finns redan för Linux, däribland Notes, Domino och kontorssviten Symphony. I augusti förra året presenterades ett samarbete med Novell, vars Linux-distribution Suse kombinerats med IBMs Open Collaboration Client Solution i en enda installation. Framgången med detta samarbete gör att IBM satsar på liknande samarbeten med andra leverantörer.

IBM och Red Hat har tagit fram en lösning för små och medelstora företag som även den bygger på Open Collaboration Client Solution. Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform, Red Hat Enterprise Linux Desktop, Lotus Notes 8 med Lotus Symphony samt Domino 8 server kombineras i ett paket som säljs av Red Hat och deras återförsäljare.

I en 180 dagars fri försöksperiod sätter Red Hat upp och konfigurerar servrar och klienter via sina återförsäljare och supportföretag. Ett företag som vill testa att köra Domino på en Red Hat Linux-server och köra Lotus Notes och Symphony på klienterna under Red Hat Desktop får en färdig installation, utan att behöva någon egen Linux-kompetens för installation.

Dessutom tänker IBM alltså stödja Ubuntu, en av de mer populära Linux-distributionerna. Under andra halvåret 2008, samtidigt som Notes 8.5 beräknas släppas, hoppas IBM att Lotus Notes ska vara certifierat för Ubuntu. Betatester med Notes 8.0.1 och Ubuntu 7.10 påbörjas omedelbart. Framtida planer, efter Notes 8.5, omfattar bland annat att även certifiera Domino server för Ubuntu.

En tredje nyhet på Linux-sidan är Lotus Foundations. Detta är en serie integrerade server-produkter riktade till små och medelstora företag, och erbjuder epost, filhantering, katalogtjänster, brandvägg, samt säkerhetskopiering och återställning. Domino är en av produkterna i sviten, som bygger på Novells SUSE Linux Enterprise Server 10. IBM kommer inte sälja denna produkt direkt, utan enbart via partners.

IBM hävdar att detta inte är ett direkt angrepp på Microsoft, utan en produkt avsedd att hjälpa företag med alternativa skrivborslösningar som sparar pengar. Företaget hävdar att ett företag kan spara 500-700 dollar (3400-4700 kronor) per arbetsstation. Dock medger IBM att Microsoft med sin marknadsledande ställning är den största konkurrenten.

Läs även:

Webb 2.0 dominerar i IBMs lanseringar