Motala, Mjölby och ytterligare fyra kommuner stod alla utan ett aktivt domännamn på onsdagen när II-stiftelsen, med ansvar för se-domänerna, genomförde sin första stora utrensning för året. Sammanlagt 12 000 domäner stängdes av i ett svep, trots att man gett tio extra dagar åt dem som missat fakturan som dök upp strax före jul. Även företag, till exempel livsmedelsföretaget Barilla råkade ut för samma sak.

– Vi fick ett samtal vid klockan åtta i morse. De berättade att de skulle släcka ner domänen inom två timmar, så vi agerade direkt och tog kontakt med dem, säger Jonathan Rosén, webbsamordnare på Motala kommun.

Inom några timmar hade domännamnet aktiverats igen.
Fakturan som skickades med e-post fastnade i ett spamfilter. Även företag som SF Bio och Länsförsäkringar har varit nära att få sina domäner släckta sedan II-stiftelsen började skicka fakturor via e-post, bland annat för att bli mer miljövänligt. Men nu slopas systemet helt, efter bara tre månader.

Danny Aerts, vd på II-stiftelsen, säger att e-post i dag inte är tillräckligt tillförlitligt för något så viktigt som fakturor.

– Vi såg i december att stora operatörer som Telia, TDC och Bredbandsbolaget har problem med sin e-posttjänst. Dessutom måste kunderna ha angett en giltig e-postadress hos oss, vilket inte alltid är fallet. Vi ser inte längre någon fördel med det och då är det bättre att backa, säger han.

Tidigare i januari tvingades stiftelsen ge tio dagars uppskov eftersom det var uppenbart att många missat både e-postaviseringarna och pappersfakturan som dök upp mitt i julledigheten.

– Problemet för oss var att vi fick vänta längre tid på pengarna. Vi har gett folk mer tid att betala eftersom vi inte helt kan förlita oss på e-postaviseringen.

Till skillnad från många andra typer av domännamn, till exempel com och org, kan se-domäner bara registreras för ett år i taget. Men även det vill Danny Aerts se ändrat så att det blir möjligt att boka en adress i kanske så mycket som tio år. Förändringen lär dock inte bli av innan II-stiftelsens nya affärsmodell, som ger ombuden en ny roll, har införts.

Fakta

I december 2007 fanns drygt 700 000 svenska domäner registrerade, en ökning från 580 000 i början av året.
Under hela 2007 registrerades 188 652 nya domännamn.

Så går påminner II-Stiftelsen

  • Domännamnskunder får först via e-post information om att en faktura är på väg.
  • En till två veckor senare skickas fakturan elektroniskt till den e-postadress som finns registrerad.
  • Om kunden inte har nåtts av denna kommer en påminnelse med papperspost efter 30 dagar.
  • Sedan skickas ännu ett e-postmeddelande, varpå domännamnet avaktiveras.
  • Detta innebär att webbplats, e-post och alla andra tjänster som använder sig av domänen slutar fungera, men kunden kan under 60 dagar återaktivera den innan den släpps och läggs ut för försäljning.