Yoon-Deock Lee, projektledare för trådlösa sensornät på Sydkoreas Ministry of Information and Communication, har siffror på vad han kallar Device Big Bang.

Globalt finns i dag runt en miljard datorer, två miljarder mobiler och 50 miljarder processorer i dagligt bruk. Vi kan vänta oss en explosion av processorer i ting vi inte betraktar som datorer.

Yoon-Deock Lee beskriver sin vision:

– Internet används för kommunikation mellan människor. Sensor­nät utvidgar kommunikationen till objekt. Sensorer kommer att bli billiga och kunna spridas överallt.

Till skillnad från rfid har trådlösa sensorer en egen energikälla för radiokommunikation.

Sensornoderna organiserar sig själva i nätverk. Samlingsnoder koncentrerar data från ett antal sensorer och skickar vidare till ett trådbundet nät.

Enligt Yoon-Deock Lee håller ett nytt synsätt på webben på att växa fram, ett ”prylarnas internet” där man kan surfa runt i verkligheten i realtid.

Exempelvis ska man kunna surfa hem för att kolla att man släckte lyset och vad som finns i kylskåpet. Kylskåpet läser av förpackningar med rfid-teknik.

– Redan i dag börjar trådlösa sensorer användas för att övervaka och spåra värdefulla tillgångar som blodpåsar och för att mäta på svåråtkomliga ställen som broar.

Målet för den sydkoreanska regeringens satsning är att höja bnp per capita till 30 000 dollar. Där ligger Sverige och Japan i dag. USA ligger runt 40 000 dollar.

För att höja bnp behöver Korea starta nya industrier i nya branscher.

Yoon-Deock Lee konstaterar att inom it och telekom har Sydkorea utvecklat en bransch varje decennium sedan 1970-talet.

– Den bransch som kommer först tror jag är digital-tv. När hela världen byter till digital-tv uppstår ett enormt behov av komponenter och innehåll, säger han.

– Därnäst, alltså för 2010-talet, tror jag på rfid och trådlösa sensor­nät.

Fakta

I trådlösa sensornoder kretsar allt kring hushållning med energi.

Radiodelen förbrukar vanligtvis mest energi, större delen till att lyssna. Därför behövs energieffektiva radioprotokoll.

I Asien har Zigbee störst spridning, men alternativ finns, som Wireless Hart.

Sensordelen kan göras i mikromekanik, mems, och bli ytterst strömsnål.

En marknad finns, men fortfarande inte någon massmarknad.

Skånska Exensor har vuxit 8 000 procent på tre år på trådlösa sen­sornät för militärt bruk.

Källa: Thiemo Voigt, forskare på Sics