25. IBM PS/2. IBMs debut på pc-marknaden skedde 1981. Till skillnad från andra pc byggdes de första varianterna på slutna komponenter, vilket gjorde att IBM snabbt fick konkurrens från mer öppna leverantörer som Compaq.

Personal System 2, som lanserades 1987, skulle vara helt kompatibel med andra persondatorer. Trots detta byggde den på en arkitektur, MCA, Micro Channel Architecture, som gjorde den inkompatibel med många pc-program. Pc-klonerna hade inte sådana problem och drog snabbt ifrån.

24. Virtual reality. 1982 släppte Disney filmen "Tron", där en människa färdas inuti en dator. Femton år senare, i mitten på 90-talet, lanserades tekniken som skulle göra delar av visionen till verklighet.

Men samtidigt kom webben, som samlade informationen vid allas fingerspetsar. Idag är koncept som Second Life visserligen en vidareutveckling, men sanningen är att verklig VR aldrig slog igenom.

23. Kompressionsprogramleverantören Sea. På 80-talet lanserade Phil Katz ett kompressionsprogram, Arc. Konkurrenten Sea stämde honom snabbt för intrång, eftersom han hade lånat delar av koden. Kunderna kände sig lurade av Sea och deras försök att tillintetgöra Katz. Och denne utvecklade 1989 ett nytt program, Zip, som ledde till att konkurrenten Sea aldrig återhämtade sig.

22. Apple Open doc. Apple lade hela sin tyngd bakom dokumentformatet Open doc, som ett sätt för utvecklare att bygga program utifrån komponenter. Men konceptet slog aldrig, eftersom programmen aldrig behövde vara så modulära som konceptet krävde, samt på grund av de höga minneskraven. Fem år senare lades Opendoc ned.

21. Push-teknik. 1992 fick företaget Pointcast en smart idé. Varför inte göra aktiekurser, rubriker och annan information tillgänglig i realtid via webben via en klient. En mängd efterföljare uppstod.

Ingen såg dock flaskhalsen, som bestod i den begränsade överföringskapaciteten på nätet.

Snabbt bannlystes konceptet av nätverkschefer samtidigt som modembaserade hemanvändare gav upp inför alla tungrodda annonser som leverantörerna försökte tvinga på dem, tillsammans med informationen. News Corp betalade 450 miljoner dollar för Pointcast och sålde det vidare två år senare för 10 miljoner dollar.

20. Copland. I dag är Mac OS ett imponerande operativsystem. Copland var ursprungligen tänkt att ersätta det åldrande Mac OS, men politiskt käbbel ledde till att utvecklingen aldrig infriade förväntningarna. Snabbt blev det klart att Apple inte skulle ha möjligheter att modernisera Mac OS på egen hand.

I stället köpte Apple ett annat operativsystem, Next, som sedermera blev grunden för den mjukvara som slutligen släpptes 1999. I samband med det kom Steve Jobs tillbaks. Ironiskt, eftersom Jobs lämnade Apple tio år tidigare just på grund av politiskt käbbel.

19. Gnu Hurd. Richard Stallman lanserade Gnu-projektet 1983, med målet att ta fram världens första helt fria operativsystem, med kärna, verktyg, program och dokumentation.

Men 25 år senare finns ingen Gnu-kärna. Hurd, som kärnan skulle, heta blev en flopp.

18. Oracles Raw Iron. 1988 lanserade Oracle8i, Raw Iron som skulle ta hand om kundernas alla dataproblem. Men kunderna nappade inte och projektet självdog sakta, bara några år innan en av efterföljarna, nätverksprogram (network appliances), tog över.

17. Elektronisk handel mellan företag. Mängder av digitala nykomlingar såg dagens ljus i början av 2000-talet, som skulle bygga upp lösningar för handel mellan företag. Det nya kallades för b2b e-handel.

Problemet var bara att kunderna ju ville eliminera onödiga mellanhänder, inte skapa nya. Så småningom gjordes ett antal bra affärer när återstående tillgångar i dessa företag auktionerades ut.

16. Apple Newton. Apple-fansen var visserligen till en början extatiska över operativsystemet Newton som var avsett för personliga digitala assistenter. Men det hade ändå aldrig en chans, eftersom hårdvaran, Messagepads, var för otymplig och hade för kort batteritid. Apple försökte med uppföljare som heller aldrig slog igenom.

15. Palm OS Cobalt. Palm hade från början revolutionerande handdatorer och konkurrensen från Microsoft var ett skämt. Sedan kom ett antal fusioner och annat. Sedan stagnerade produktutvecklingen. När Palm levererade Cobalt OS 2004, var det för sent att knyta upp partner.

14. Netscape 6. Denna webbläsare kom 1997, samtidigt som Internet Explorer 4. För första gången var IE bättre än Netscape Communicator. Inte bara snabbare utan med fler funktioner utan följde också standarder bättre.

Netscape borde ha slagit tillbaka direkt, men väntade för länge. När Microsoft gick vidare med IE5, startade samtidigt Netscapes eget öppna källkodsprojekt Mozilla som först var buggigt. Kriget var förlorat. Mozilla gick vidare på egen hand och stödet för Netscape är nu på väg att läggas ned.

13. Sökportaler. Var är de nu? Under dotcom-boomen hade webbsurfarna mängder av sökmotorer att välja mellan, AltaVista, Excite, InfoSeek, Lycos med flera. I dag är många döda.

I stället för att fokusera på sökningar, övergick många aktörer till att försöka bli heltäckande portaler. De byggde upp informationsbankar med sportstatistik, aktiekurser, nyheter och horoskop. Folk började gå till Yahoo för att kunna söka, och därefter Google, som hade enkla gränssnitt och bra sökmöjligheter.

12. IPv6. Få saker har skapat mer debatt än försöken att övergå till nätverksprotokollet IPv6 för snabbare och enklare kommunikation. I år har ett antal myndigheter bestämt att de ska flytta dit. Men Ipv6 är en lösning på ett problem som få har. Det innehåller inte tillräckligt mycket nytt.

11. Microsoft Passport. I dag har alla för många onlinekonton och lösenord. Så varför inte låta Microsoft hantera dem alla? Helst inte, anser uppenbarligen användarna som vägrar använda Microsofts tjänst för engångsinloggning på flera parallella konton.

En förklaring är att idén var bra, men att implementationen är dålig. Detta samtidigt som att en stor debatt kring integritet drog igång. Men inte heller Microsofts konkurrenter har lyckats särskilt väl.

10. Itanium. Intel erbjöd ett snabbt chips för servrar, men ingen förstod varför det måste ha en annan design än den klassiska x86. Enda uppenbara skälet är att hålla klonerna borta. Problemet var att det var x86 som kunderna ville ha.

9. Mac-kloner. Under många år spelade Apple ensamt på sin egen marknad, med sin slutna hårdvaruarkitektur. Apple gav dock klonerna sin välsignelse och marknaden flödade över av företag som Power Computing, Motorola och Umax. Sen försvann de.

Apple hade gjort ett misstag som gav grönt ljus till konterna, som använde sig av pc-komponenter som var biligare och enklare och som bara visade hur mediokra Apples erbjudande hade blivit.

8. Elektroniska pengar. Dessa skulle bli ett bränsle bakom all e-handel och under dotcomeran fanns mängder av artiklar om nya, unika valutor. Mikrobetalningar slog igenom.

Problemet var bara vem som skulle underhålla och hantera alla dessa valutaströmmar och hur de skulle växlas in och vem de skulle användas av. Kunderna föredrog att betala som de gjort tidigare.

7. 64-bitars skrivbordsdatorer. Visst kan det vara häftigt att kunna säga att den egna pc:n inte bara stöder 16- eller 32-bitars, utan hela 64-bitars teknik. Men ingen kunde förklara varför en genomsnittlig pc-användare skulle behöva 16 exabyte internminne.

64-bitars operativsystem ligger fortfarande bakom 32-bitars versioner och programmen finns ännu inte.

6. Carly Fiorina. Hon var Steve Jobs motpol. Carly Fiorina lyckades som få urholka goodwill och göra kunderna till fiende. Hon sålde av HPs respekterade instrumtentdivision, outsourcade kalkylatordivisionen och lät 7 000 personer sluta.

HP drog in mer pengar från skrivare än pc, men ändå är Carly Fiorina kanske mest ihågkommen efter HPs köp av Compaq. Aktiekursen föll, men Fiorina fick trots det en 21-miljonerdollarbonus.

5. Digitala rättighetsskydd. Digital rights management har fått många företag att investera enorma belopp. Men de flesta drm-tekniker som lanserats har inte fungerat

4. Paperslösa kontor. Vem behöver papper? Under många år har kontorscheferna använt databaser, kalkylark, e-post och annan teknik för att ersätta traditionella pappersbaserade rutiner.

Men papperet finns alltjämt kvar. Varje dag hör vi talas om att det papperslösa kontoret är här utan att profetiorna infrias.

3. Ipod-kopior. Apple har alltid varit en underdog på pc-marknaden. Det kan vara en förklaring till varför mängder av kopior har lanserats för att konkurrera med Ipod. Men trots alla försök, från Zune till Ibeat, verkar ingen ha kunnat få till en konkurrent som kan utmana på allvar.

2. Windows Vista. När Vista sent omsider lanserades, svek användarna. Detta trots att lanseringen skjutits upp flera gånger. Ett skäl är att användarna inte är speciellt benägna att uppgradera, ett annat att Vista är så krävande och för många ter sig som en uppsvälld version av Windows XP.

1. Säkerhet. Trots att tekniken blir allt mer avancerad och samhället och människor allt mer beroende av den, verkar det som säkerheten bara blir sämre. Antalet kommunikationsformer ökar, med webben, e-post och direktmeddelanden. Men det är slående att de som arbetar för att urholka säkerheten i dag är de som ligger längst fram. Om biltillverkarna hade varit lika dåliga på att hantera säkerhet, hade vi alla kört omkring i Ford Pinto eller Yugos.