Ted Rosvall, du är förbundsordförande, berätta vad som hänt.
- Några privatpersoner tyckte att en avdelning på vårt forum var kränkande och rasistiskt och anmälde det till Datainspektionen. Avdelningen handlar om släktforskning om etniska grupper som samer, romer och resande och de svårigheter man kan möta när människor inte finns registrerade.

Fanns det fog för anmälningen?
- Nej, den här sidan innehåller inga värderingar, bara tips för hur man ska komma vidare. Jag tycker snarare att stoppningen av den leder till omvänd rasism. Nu signalerar man att det inte ska gå att diskutera släktforskning i de här grupperna och jag tycker att det är helt fel. Tvärtom finns det en stor stolthet att tillhöra en annan etnisk grupp och många vill söka sina rötter.

Sajten låg nere över helgen. Vad händer nu?
- Styrelsen har diskuterat igenom det här och sidan är igång igen. En av åtgärderna blir att vi inför användarkonton. I dagsläget kan vem som helst skriva i forumet och vi har ingen moderator utan en värd som går in och tar bort inlägg som kan vara stötande på något sätt. Vi har även infört en 70 års regel som innebär att man inte diskuterar personer födda senare än för 70 år sedan.

Hur många använder sajten?
- Det är flera tusen om dagen, jag tror vi ligger med på topplistan över landets mest besökta sajter. Men jag har ingen annan statistik än att sedan 1999 har 7 miljoner besökt www.genealogi.se som förbundets sida heter.