Konsultbolaget Spring Consultning är helt inriktade på att sälja SAP-konsulter. Nyligen fick bolaget ett tillskott i form av 60 nya konsulter när huvudägaren EDB Business Partner köpte IS Partner av Statoilhydra.

– Varje SAP-konsult är värd 1,5 miljoner i omsättning per år. Det känns härligt att vi i dessa tider när det råder brist på it-konsulter kan växa med 60 medarbetare. Konsulterna är efterlängtade och varmt välkomna, säger Thomas Therborn, vd på Spring Consulting till it24.

Energibranschen som helhet står i fokus, säger han, och tror att bolaget kan slåss om fler uppdrag i och med den nya kompetensen inom energifrågor.

– Det känns även spännande att vi kan jobba med miljön, säger Thomas Therborn och tillägger att det är en positiv sidoeffekt.

På frågan vilka företag som i dag efterfrågar SAP-konsulter svarar han att det är främst stora företag, men även bland medelstora bolag har efterfråga tilltagit.

– Den offentliga sektorn är än så länge ett vitt papper. Försvaret och Försäkringskassan är två viktiga referensprojekt för hela SAP-marknaden. Det är andra aktörer som har leveransansvaret, men faller projekten väl ut skapas det ett stort behov av SAP-kompetens framöver, säger han.

Genom tillskottet av personal har bolaget totalt 350 konsulter. I Sverige finns det totalt 1 200 SAP-konsulter och behovet av konsulter ska femdubblas inom fem till tio år, enligt Thomas Therborn.

– I slaget om uppdrag står vi oss väl i konkurrensen. Men för att täcka den ständiga bristen på konsulter drog vi förra veckan i gång ett traineeprogram, säger Thomas Therborn.

Spring Consulting har åkt runt på arbetsmarknadsdagar på högskolor och universitet och rekryterat en kull på tio nybakade it-studenter som genomgår en tvåårig avlönad traineeutbildning på bolaget.

Att kalla det för traineeprogram är inte det ett sätt att komma undan med lägre lön under inskolningstiden?

– Det är inte så hos oss. De som genomgår programmet får marknadsmässig lön enligt av facket rekommenderad ingångslön. Den lönen har de under 6 månader, och därefter görs en revision. De blev anställda på grund av sin personlighet, driv och vilja.

Hos SAP-konsulten ligger traineelönen kring 25 000 kronor utöver förmåner.

Hur summerar ni året som varit?
– Svenska Spring consulting ökande omsättningen till 127 miljoner kronor under 2007, vilket föregående år var 87 miljoner kronor. Vinsten har vi behållit på 10 procent under de senaste två åren.

Tills sist, vilka målsättningar har ni för året?
– Vi ska växa i antalet människor och i Sverige ska vi öka med 25 till 30 anställda. Vi har som målsättning att öka omsättningen till 160 miljoner kronor och vinstmarginal till 12 procent. Vi ser främst en organisk tillväxt och kanske genom förvärv.