Visserligen omsatte VMware 1,3 miljarder dollar under 2007, en ökning med 88 procent jämfört med året innan. Men företaget var ändå långt ifrån analytikernas förväntningar när företaget redovisade sitt senaste kvartalsresultat i måndags.

Aktien föll ytterligare av att VMware tonade ned utsikterna för i år och bara spår en ökning i år med 50 procent. VMwares ledning anger flera skäl till den relativt svaga tillväxten, bland annat att intäktsbasen har ökat så snabbt tidigare att fortsatt expansion hämmas.

Men företaget medger också att konkurrensen blir allt hårdare på virtualisering, även om det i sin tur blev kan tolkas som en eftergift till konkurrenterna. Under en presskonferens i USA säger VMwares ekonomichef Mark Peek att antalet företag som nu introducerar virtualisering ökar snabbt.

Aktien föll från närmare 83 dollar per aktie, till runt 60 dollar i efterhandeln. VMware omsatte 412 miljoner dollar och vinsten har fördubblats till 78 miljoner dollar. Det motsvarar 19 cent per aktie, långtifrån förväntningarna som låg på 24 cent per aktie.

– Vi ser automation som nästa steg inom virtualiserade infrastruktur, säger företagets vd Diane Greene som också säger att företaget nu kommer att arbeta hårdare för att göra det enklare att installera och köra dess produkter i datacenter.

– Vi har flera produkter som nu betatestas och är avsedda att möte det målet, säger hon till IDG News. Ett exempel är en betaversion av VMware Staget Manager, ett verktyg för att hantera testning, konfiguration och utveckling av virtuella system.

Företaget har också börjat leverera Site Recovery Manager, en produkt för att automatisera katastrofbackup. Greene säger att VMware, tillsammans med dess partner, kommer att arbeta mer med produkter som är fokuserade på affärskontinuitet, allts verktyg för att återställa systemen efter olika typer av avbrott.

VMware står inför allt hårdare konkurrens från Citrix Systems som köpte virtualiseringsleverantören Xensource, som är inriktad på framför allt produkter för öppen källkod. Microsoft lanserade nyligen Hyper-V, en hypervisor för virtualisering som kommer att byggas in i Windows Server 2008.

Både Oracle och Sun har aviserat att de kommer att satsa hårdare på virtualisering, med produkterna VM respektive XVM.

Charles King, analytiker på analysföretaget Pund-IT, säger att VMwares största styrka är att företaget trots allt har mogna produkter och en uppsättning av tjänster som gör att det kan utvecklas med framtida produkter.

– Att automatisera bland annat olika typer av administration blir allt viktigare för kunder med stora serverinstallationer. Men små företag som är på väg att använda virtualisering kan också se stora fördelar i nya verktyg. Största utmaningen för VMware blir Microsoft, som kommer att paketera virtualisering i varenda produkt det har.