Utrustningen för att fjärrstyra datorn satt monterad under den anställdes skrivbord och upptäcktes i slutet av augusti 2007. Bedragare var då i färd med att föra ut ett mångmiljonbelopp från ett konto i Swedbank.

– Det handlar om en mycket avancerad teknisk utrustning som lyckats fjärrstyra bankens dator. Den bankanställde upptäckte att datorn var fjärrstyrd eftersom muspekaren rörde på sig. Då drog han ut sladden ur den mystiske lådan, säger Christer Nordström, poliskommisarie vid Uppsalapolisen.

Fjärrstyrningsmekanismen ska ha monterats vid ett tidigare inbrott då bankens larmsystem inte fungerade. Därefter har bedragarna fått tillgång till samma delar av bankens system som den anställde.

Sju personer, de flesta hemmahörande i Stockholmsområdet, sitter nu anhållna. Sex av dem greps i måndags och ytterligare en igår. Samtliga nekar till anklagelserna, men misstänks ha varit i färd med att förbereda liknande kupper mot andra bankkontor.

– De är alla misstänkta för förberedelse och försök till grovt bedrägeri, säger Christer Nordström.

Anna Sundblad, presschef på Swedbank, säger sig aldrig ha varit med om någonting liknande.

– Vi har aldrig blivit drabbade av någonting sånt här förr.

Att specialinstallerad hårdvara används för fjärrstyrning är sällsynt. I princip samma sak kan uppnås genom installerade trojaner, något som antivirusprogram kan skydda mot.