Lådan hade monterats under ett skrivbord och användes för att fjärrstyra en anställds dator.

– Delar av den går att köpa. Men det räcker inte, personerna som ska hantera den måste ha vissa kunskaper för att kunna hantera den, säger Christer Nordström, poliskommisarie vid Uppsalapolisen.

I övrigt är polisen mycket förtegen om utrustningen. Efter tillslaget skickades den till Statens Kriminaltekniska Laboratorium som har genomfört sin granskning och lämnat en tills vidare sekretessbelagd analys till Uppsalapolisen.

Säkerhetsexperter har under dagen lagt fram olika teorier om vilken utrustning som har använts. Färdiga lösningar för fjärrstyrning av tangentbord, många med stöd för trådlösa nät, finns på marknaden för några få tusenlappar. Ett tänkbart sätt är att kombinera en kvm-switch, som oftast används för att styra flera datorer med ett tangentbord, med en trådlös usb-hub.

– Med dem fungerar det precis som polisen har berättat att det har gått till. Eftersom det är trådlöst kan du sitta i en bil utanför lokalen, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Att koppla ihop utrustningen är enkelt för den med grundläggande datorkunskaper.

– Jag vill avdramatisera det här så att folk inte tror att det är några kriminella masterminds som går omkring. Man kan gå in på Onoff och köpa det man behöver.