Strategin går ut på att leverera program via nätet, som ett komplement till att ha dem installerade på den egna datorn. De nya tjänsterna heter Windows Live och Microsoft Office Live. I dag finns en liknande tjänst, Xbox Live.

Under devisen Live Software presenterades sviten av styrelseordförande Bill Gates och teknikstrategen Ray Ozzie
– Med Live Software, planerar vi att erbjuda en full uppsättning av webbaserade tjänster som kunderna kan använda tillsammans med Microsofts tjänster eller på egen hand, säger Ray Ozzie till IDG News.

Till en början erbjuds Windows Live och Office Live via en webbportal som innehåller tjänster för Windows och Office, samt nya tjänster som är under utveckling, säger Ray Ozzie.

Windows Live innefattar en e-posttjänst, samt Windows Live Messenger, och funktioner för att sortera och hantera e-post, samt telefon- och direktmeddelanden. Dessutom ingår sökteknik och verktyg för samarbete. Fler tjänster kommer att lanseras under några veckor, bland annat för MSN och Hotmail.

Office Live är ett antal programvarutjänster för småföretag. Tjänsten kommer i en betaversion under första kvartalet 2006, med användare kan redan nu teckna sig för ett abonnemang. Programmet innehåller både program för samarbete och för kundvård, liksom affärsanalys för småföretag. Genom crm-komponenten blir Microsoft konkurrent till Salesforce.Com.

De nya tjänsterna kommer att finansieras via annonser.
– Vi har i dag cirka 10 procent av marknaden för onlineannonsering och räknar med att öka andelen, säger Ray Ozzie.

Fördelen med Live Software är att det fungerar med många åtkomstverktyg, säger Bill Gates.
– I stället för att ha ett centralt åtkomstverktyg som tvinga användaren att flytta data, kan de program vi talar om att komma ihåg vad användaren vill ha och när denne infinner sig på något åtkomstverktyg får han tjänsterna direkt, säger Bill Gates till IDG News.

När tjänsterna ska börja levereras i Sverige är inte bestämt.
– De nya tjänsterna är ett bra exempel på hur programvara utvecklas från att vara statiskt och färdigpaketerat till att bli något dynamiskt som skapar värde för användaren både i privat- och yrkeslivet, säger Peter Kopelman, vd för Microsoft Sverige i ett uttalande.

Mer information finns på www.live.com, www.OfficeLive.com samt http://ideas.live.com.