Det går inte att ta miste på optimismen hos Apples återförsäljare. En av dem är Ida Lindqvist på Inlife Concept Store.

Gemensamt för Apples återförsäljare verkar vara en stadigt uppåtgående trend som har hållit i sig de senaste åren. Ida Lindkvist på inlife Concept Store märker tydligt att det går bra för Apple och att antalet butikskunder har varit stort under hela det senaste året.

– Det är mycket folk i butiken och känner på produkterna. Det är roligt, jätteroligt till och med, säger Ida Lindkvist, som tror att konceptet snygga datorer och avsaknad av virus är det som har stärkt Apples position på marknaden.

Försäljningssiffrorna skvall-rar om en tydlig trend även hos Macoteket. En ökning på 45 procent under hösten enligt Lotta Schiöld som är butiksutvecklare. Hon berättar att de har känt av Apples växande popularitet under en längre tid och framför allt under de senaste två åren.

– Det finns många faktorer till den positiva utvecklingen. Ipod ha gjort att många pc-användare har fått upp ögonen för Mac, och många är vi som har tröttnat på att få virus på vår hemdatorer. Fler och fler företag använder sig också av Appledatorer i dag, säger Lotta Schiöld.

Även på Macrent-Hyrcentralen, som har kunder från både pc- och macmiljö, upplever man en ökad efterfrågan på Apples datorer.

Jonas Vikander, vd på Macrent berättare att det inte bara är befintliga kunder som handlar mer utan många nya användare har tillkommit de senaste åren. Han tror att det i grunden beror på operativsystemet som han beskriver som ”otroligt stabilt”.

– Vi ser stor skillnad på kunder från pc-miljö gentemot macanvändarna. Vår macsupport är en fjärdedel så stor som den för pc. Det är rätt stor skillnad tycker jag, säger Jonas Vikander.