Polopoly, som utvecklar publiceringssystem i Java, har delvis kastat ut pc till förmån för Mac. Allt fler utvecklare på företaget går över till Apple.

– Det finns flera skäl att byta, det främsta är nog att Macen kommer förinstallerad med utvecklingverktyg och kompilatorer, säger Anders Weijnitz, utvecklare på Polopoly.

Vidare har en del programmerare som står inför ett plattformsbyte en fördel i Macen.

– Utvecklare som tidigare har erfarenhet av Linux har betydligt lättare att ta klivet över till Mac i stället för Windows.

Magnus Carlsson är webbutvecklare på Inceptive och gick över till Mac från pc för sex månader sedan. Han använder bland annat utvecklingsverktyget Coda, och är mycket nöjd.
– Jag var såld från dag ett. Allting finns med från första stund, och fungerar, säger Magnus Carlsson.

– I början av karriären är det kul att datorn strular så att det finns problem att lösa. Men med tiden blir de flesta bekväma. Det ska bara fungera, helt enkelt. Datorns ska assistera och stödja, inte ställa till problem, säger Magnus Carlsson.

– Jag lade ner massor av tid på att ställa in massor av parametrar, tröttnade och bytte. Jag trivs bättre med att programmera under Mac OS X än Windows.

Johnny Bergström är utvecklare på Machinima Entertainment och bytte från pc till Mac redan när Imac släpptes.
Han är väldigt nöjd, speciellt när det gäller likheterna med FreeBSD.

– Mac erbjuder en bra grafisk miljö med möjligheter till en Unixterminal utan Cygwin eller liknande, säger Johnny Bergström.

Bland de verktyg Johnny Bergström använder återfinns Textmate, som bara finns till Mac.

– Nu försöker jag få resten av de anställda i företaget att förstå att de vill ha Mac, säger Johnny Bergström

Fakta

Apple har en starkare position i USA än i Europa. Tredje kvartalet förra året hade Apple en marknadsandel i USA på 8 procent (vilket var en uppgång från året innan med två procentenheter).
I Sverige ligger marknadsandelen på 4 procent, enligt IT Research – och den är ökande.