Microsofts bud på hela 44,6 miljarder dollar för Yahoo är "bekymrande", skrev Googles chefsjurist David Drummond på söndagen. Den grundläggande öppenheten på internet kan hotas om jätteaffären går igenom, anser han.

Om Microsoft och Yahoo gör gemensam sak på webben så ställs Google genast inför en ny och mycket stark konkurrent. I sin första kommentar sedan budet offentliggjordes gör Google klart att man inte kommer låta affären gå igenom ostört utan att kräva ingrepp från myndigheterna.

– Det här handlar om mer än bara en finansiell transaktion, ett företag som tar över ett annat. Det handlar om att bevara nätets grundläggande principer: öppenhet och innovation, skriver David Drummond på Googles officiella blogg.

– Nätet belönar innovation, men Microsoft har vid flera tillfällen försökt skapa proprietära monopol för att sedan utnyttja sin dominans på andra, närliggande marknader, fortsätter han.

Det dröjde bara ett par timmar innan Microsoft gav svar på tal, dock utan att ta till lika hårda ord. Microsofts chefsjurist Brad Smith påpekar i en kommentar att Google idag kontrollerar runt 65 procent av sökmarknaden i USA och 85 procent i Europa. Ett kombinerat Microsoft och Yahoo skulle vara betydligt mindre, med 30 procent av marknaden i USA och 10 procent i Europa.

– Microsoft är för öppenhet, innovation och att skydda den personliga integriteten på internet. Vår uppfattning är att en kombination av Microsoft och Yahoo kommer att leda oss mot dessa mål, skriver Brad Smith.