Yahoo har ännu inte lämnat något officiellt svar på Microsofts rekordstora bud, värt 44,6 miljarder dollar eller drygt 285 miljarder kronor. Men enligt Wall Street Journal ser företaget nu över sina möjligheter att slippa undan uppköpet, eventuellt med hjälp av konkurrenten Google.

Ett konkurrerande bud från Google skulle med största sannolikhet stoppas på grund av amerikansk konkurrenslagstiftning, men ett samarbete där Yahoo lägger ut annonsverksamheten på Google skulle möjligtvis kunna accepteras även om det skulle granskas i sömmarna innan det går igenom.

Det skulle i så fall innebära att Yahoo får en stor del av intäkterna från dessa annonser, en lösning som några av Yahoos största finansiärer har rekommenderat.

Google vägrar att kommentera hur man hanterar situationen, men källor uppger nu för Wall Street Journal att vd:arna på de båda företagen hade telefonkontakt i fredags och att Googles Eric Schmidt då erbjöd sig att bidra till en lösning som stoppar Microsofts uppköp.

Mångmiljardbudet på Yahoo var ett så kallat fientligt bud, det vill säga att det lades fram utan en överenskommelse med Yahoos ledning. Samtalen som nu förs med Google kan vara ett sätt att försöka driva upp priset, även om Microsoft till slut blir köpare.

Wall Street Journal uppger att inga bud har lämnats, eller ens förberetts, från de företag som skulle kunna ta upp kampen med Microsoft – AT&T, News Corporation och Time Warner. Det kan enligt tidningens källor komma att ändras även om det är osannolikt.

Googles chefsjurist David Drummond har beskrivit den potentiella jätteaffären som ”bekymrande”.

”Det här handlar om mer än bara en finansiell transaktion, ett företag som tar över ett annat. Det handlar om att bevara nätets grundläggande principer: öppenhet och innovation”, skriver han på Googles officiella blogg.

Fakta

Microsoft slog snabbt tillbaka i ordkriget om ett eventuellt uppköp av Yahoo. Företagets chefsjurist Brad Smith poängterar bland annat att Google i dag kontrollerar runt 65 procent av den amerikanska sökmarknaden och en ännu större del i Europa.