När åtal väcktes mot The Pirate Bay stod det klart att bara ett av 33 fall av piratkopiering som nämns i stämningsansökan rör tv-serier.

Detta trots att tv-program, efter långfilmer, är det material som fildelas mest, enligt sajtens topplista.

Det är 20th Century Fox, inte TV 3 som sänder serien i Sverige, som anmält spridningen av den första säsongen av Prison Break. I stället har piratkopieringen fått kanalen att satsa på att sända avsnitten så snart som möjligt efter att de haft amerikansk premiär.

– Det beror delvis på medvetenhet om fildelning. Just Prison Break är mer sårbar för fildelning än andra serier, eftersom det är väldigt mycket cliffhangers. Man vill gärna se flera avsnitt i rad, säger Camilla Clarke, planeringschef på TV 3 som visar avsnitten mellan fyra och sex veckor efter USA.

tittare som laddar hem, pratar om och onlinediskuterar serier innan de har haft svensk premiär kan fungera som reklam, enligt Clara Scherman, inköpschef på TV 4-gruppen.

– Det fungerar som en slags gerillamarknadsföring med early adopters som läser mycket på nätet, pratar om serien och marknadsför den när vi visar den, säger hon.

Både skiv- och filmbranschen utmålar fildelningen som ett hot mot affärerna, men den inställningen är svår att hitta hos de svenska tv-bolagen.

– Vi har har inte sett några tapp i våra tittarsiffror på grund av fildelning, säger Clara Scherman.

Lost är ännu ett exempel på en serie som är hejdlöst populär på fildelningsnätverken. En samling med de tre första säsongerna är i skrivande stund den tionde mest populära filen på The Pirate Bay. Det oroar inte Clara Scherman som har lyckats få ut serien med bara två veckors fördröjning efter USA, ett ovanligt snabbt tempo för Sverige.

– Lost ligger i topp på nedladdning, trots att vi har legat tätt inpå de amerikanska sändningarna. Jag tror att det finns ett gäng som är intresserade av att ladda ner oavsett vad vi gör. En effekt av det är att det blir viktigare att erbjuda programmen på fler plattformar.

Inte heller Göran Danasten, programchef för fiktion på SVT, vill ta strid med fildelningen, utan ser möjligheter i att program sprids på nätet.

– Fildelningen är ett faktum och bidrar med hajp, att folk pratar om serierna. Det skapas ett intresse och det för alltid något gott med sig, säger han.

– Det är klart att jag på ett sätt skulle vilja att det var som förr, att vi var först med att visa serien för hela svenska folket, men så är det inte längre och det är bara att hacka i sig.

Läs även: "Naivt att tro att vi ska vänta"

Fakta

När Lost först började visas på svensk tv år 2005 skedde det nästan ett halvår efter den amerikanska premiären. Sedan dess har TV 4 hämtat in och visar nu avsnitten med två veckors fördröjning.
1990-talssuccén Vänner kom till Sverige i september 1995, nästan ett helt år efter den amerikanska premiären.
Källa: IMDB

Avsnitt av både Prison Break och Lost, just de serier som TV 4 och TV 3 kämpat för att sända snabbt, ligger just nu på The Pirate Bays tio i topp-lista.
Tiotusentals personer laddar i skrivande stund upp eller ner filerna, och sedan de läckte på nätet har de sannolikt nått många gånger fler.