Av dem som laddar hem minst en film i månaden går 44 procent på bio varje månad. Motsvarande siffra för dem som aldrig laddar ner film är 36 procent, medan sporadiska fildelare går något mindre på bio.

Det visar siffror från Som-institutet på Göteborgs universitet.

– Visserligen finns det en hel del av dem som laddar hem som inte köper någonting, men de hade inte köpt i alla fall, säger Roger Wallis, professor i multimedia på KTH i Stockholm.

Att sälja rättigheter i vissa regioner först och i andra senare krockar med nätets globala karaktär, där allt finns tillgängligt så snart någon kanal i världen har visat programmet. Det tvingar tv-branschen att anpassa sig, tror Roger Wallis.

– Att tro att folk inte kommer använda teknologin om de är intresserade är ganska naivt. Grammofonbranschen upptäckte för länge sedan att det enda sättet är att släppa plattorna samtidigt över hela världen.

Men översättning och praktisk distribution av serierna hindrar globala premiärer. Dessutom vill kanalerna vara säkra på att köpa serier som fungerar, tror Jens Häger på analys­företaget Mediavision.

– Man vill inte köpa grisen i säcken och då finns det inte mycket annat att göra än att testa på hemmamarknaden först, säger han.

Läs även: Fildelning reklam för tv-kanalerna