De 16 000 kronor den första fällde svenske fildelaren fick i böter är småpengar. Om Motion Picture Association of America, MPAA, får som den vill kommer nedladdning av fyra filmer att kosta hela 4,7 miljoner kronor.

Fallet gäller en tolvårig pojkes nedladdning av filmerna "The Incredibles," "I, Robot," "The Grudge," och "The Forgotten" via fildelningsnätverket iMesh.

Enligt tolvåringens nu stämde farfar, Fred Lawrence, laddade pojken ned filmerna av nyfikenhet. Familjen ägde redan tre av de fyra filmerna på dvd.
- Jag personligen har inte gjort det här och jag skulle inte heller göra det. Men jag tror inte att min sonsons agerande var något annat än ett misstag, säger Fred Lawrence till Milwaukee Journal Sentinel.

MPAA gav i mars Fred Lawrence ett förslag till förlikning, om han betalade 4 000 dollar, cirka 31 500 kronor. Lawrence hade inte råd att betala och därför tog MPA ärendet vidare och lämnade in stämningsansökan.

Filmindustrin kritiseras ofta för att jakten på privatpersoner som fildelar bara leder till upprördhet och dålig press. Men MPAA anser att det inte är poängen.
- Vi är inte ute efter sympati. Vi vill få folk att förstå konsekvenserna av piratverksamheten på internet, säger Kori Bernards på MPAA, till Milwaukee Journal Sentinel.