Det finns flera trista historier där riskkapitalbolag blivit sittande med svartepetter på grund av råddiga affärssystem hos företag de investerat i.

En som råkat ut för det här är Sebastian Ehrnrooth, senior investment manager på riskkapitalbolaget Segulah:
– Vi upptäckte det efter att vi kom in som investerare. Ett företag som vi förvärvade hade två affärssystem, ett för produktion och ett för lager, men de hängde inte ihop, utan hade lappats ihop manuellt. När personen som skött det där slutade blev det fel i redovisningen och det blev stora differenser som vi inte visste var de kom ifrån, säger Sebastian Ehrnrooth.

– Nu har vi fått upp ögonen för it-frågorna och tar in externa konsulter för att gå igenom miljön innan vi investerar.

Riskkapitalbolagen har blivit bättre på att kolla upp företagens it-miljö, hävdar Filip Ekstrand på it-konsultbolaget Advince.
Han får fler och fler förfrågningar från just riskkapitalbolag som är oroliga att deras potentiella förvärv har dolda fel i sin it-miljö.

Framför allt gäller det två typer av förvärv – dels när riskkapitalbolag köper ut delar från en stor koncern där it-frågorna tidigare skötts centralt, dels när de köper familjeföretag som levt långt ifrån de rapporteringskrav som finns för börsbolag.

– 1998 var det bara enstaka bolag som kollade upp it-miljön. Det är fler som gör det nu, men samtidigt är it underskattat i sådana här affärer. Riskkapitalbolagen är duktiga på att kolla upp alla kontrakt, men de vet inte hur kostsamt det kan bli om it-strategierna är dåliga, säger Filip Ekstrand.

Andra riskkapitalbolag som Computer Sweden talat med har liknande erfarenheter.

Den röda tråden är strulande affärssystem som de nya ägarna fått på halsen.

Lars Erik Blom på riskkapitalbolaget 3i, säger att företaget är särskilt uppmärksamt på just företagens affärs- och rapporteringssystem.

Om det inte verkar finnas tillräcklig it-kompetens på bolaget tar de in en konsult som får gå igenom it-miljön före ett förvärv.

– När det gäller it-miljön handlar det egentligen mest om att hitta risker. Om vi får extra kostnader för att rätta till saker i it-miljön vill vi veta det direkt, det kan till exempel ha inverkan på priset, säger Lars Erik Blom.

– Har man inte vettiga it-system så är det ett problem. Ta familjeföretag som exempel, de har inte samma krav som till exempel vi har när det gäller att rapportera. Vi är tvungna att ha bra system eftersom vi har höga krav på uppföljningen.

– Jag kan inte minnas att vi avstått från att investera. I stället gör man upp en plan för att åtgärda det. Däremot är det inte ovanligt att priset går ner om it-systemen fungerar dålligt, säger Lars Erik Blom.

Fakta

Trots kreditoron som råder i världen är det fortfarande mycket pengar i omlopp hos riskkapitalbolagen.

Enligt Svenska Risk­kapital­föreningen gjordes 162 investeringar för sammanlagt 12,6 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2007. Det uppges vara en ganska normal nivå.