Redan i höstas började asiatiska tidningar att skriva om Sony Ericssons samarbete med Microsofts främsta vapendragare HTC kring telefoner som bygger på Windows. Nu bekräftar Microsoft att den japansk-svenska tillverkaren verkligen ska satsa på Windows Mobile. Peter Wissinger, som är Norden­ansvarig för mobiler hos Microsoft, säger att detta är fantastiska nyheter för både Microsoft och Sony Ericsson.

– Det finns ett uppdämt behov hos företag i Norden som standardiserat på Windows Mobile. Sony Ericsson kommer till ett dukat bord.

Den första Windows-modellen, Xperia X1, kommer att likna HTC Tytn som har tryckkänslig skärm och utdragbart tangentbord. Xperia X1 är dock något mer kompakt jämfört med förlagan.

Enligt Gartner har Microsofts mobila plattform fått ett allt bredare genomslag hos företag som rullar ut mobil e-post och andra mobila program.

– Tillväxttakten är mycket hög och vi bedömer att att Sony Ericssons goda design och starka kompetens borde innebära att de kan ta marknadsandelar från både Motorola och HTC på företagssidan, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

– Vår inställning är att det här är helt rätt väg att gå. Deras mobiler baserade på UIQ ovanpå Symbian har nått väldigt små volymer, cirka en miljon under förra året, vilket inte skapar ett tillräckligt stort ekosystem. Vi ser i princip inte Sony Ericsson hos företag utanför Sverige och Norge, säger Leif-Olof Wallin.

Bland de it-chefer som CS talar med är reaktionerna på Sony Ericssons val positiva.

– Vi kör redan Windows Mobile 6.0 med HTCs telefoner eftersom de integrerar så fint med Exchange 2007. Framöver kan det bli aktuellt med Sony Ericssons Windows-mobiler eftersom vår ägare Hultafors har dem som standard, säger Magnus Ekström, it-chef på Snickers Workwear.

Även Marcus Åkerlind, it-chef på Svenska Möten i Upplands Väsby, pekar på fördelarna med kopplingen till Exchange.
– Synkronisering mot Exchange­server blir viktigare för våra medarbetare. Sony Ericsson med active sync fungerar klart sämre än Windowsmobilerna. Så det kan säkerligen bli så att vi väljer att gå mot Sony Ericsson med Windows som plattform, säger han.

Fakta

Sony Ericsson använder i dag Symbians operativsystem på sina toppmodeller och Ericsson Mobile Platform på det breda utbudet.

Enligt Gartner har Sony Ericsson en marknadsandel på under tre procent (i Västeuropa) i det segment som kallas smartphones.

Satsningen på Windows Mobile kan dock snabbt ge ökade marknadsandelar. Under förra året såldes 20 miljoner telefoner med Windows Mobile.