Vad gör du om du utvecklar satelliter och behöver ett kommunikationssystem – och upptäcker att du bara har hundra byte kvar i minnet?

Du letar på webben och hittar Adam Dunkels version av tcp/ip. En komplett version av tcp/ip på hundra byte. Inte kilobyte. Byte.

Det gick in.

– Det går mycket långsamt, men det går, säger Adam Dunkels.

Adam Dunkels, seniorforskare på Swedish Institute of Computer Science, Sics, tog i torsdags emot Chester Carlsonpriset för 2007. Priset är en check på 100 000 kronor, vilket blir tusen kronor per byte. Nåja, han har skrivit en del andra program också – i samma kompakta stil.

Han berättar att det finns en mycket stor marknad för kompakta program, trots att persondatorer numera verkar ha hur mycket kapacitet som helst.

– Egentligen är det väldigt lite som går i gigabyte och gigahertz.

– 98 procent av alla processorer som tillverkas är avsedda för inbyggda tillämpningar, och det är oftast åttabitars processorer.

– Grejer som för några år sedan inte hade någon processor alls har fått en. Till exempel bilnycklar. Och det är ofta saker som man bär med sig. De kan inte anslutas till elnätet, så de måste ha batteri, och helst ska batteriet räcka under produktens hela livslängd.

Alltså behövs kompakt, ström­snål kod.

Men Adam Dunkels stora intresse är inte enstaka prylar, utan nätverk av småprylar som kommunicerar trådlöst med radiovågor.

Han utvecklar för ”trådlösa sen­sornät”. Små enkla mätapparater förses med minimal utrustning för trådlös datakommunikation. De kan mäta allt från vattenföroreningar till vibrationer i en byggnad.

Varje sensor både sänder och tar emot data. Var och en kommunicerar med sina närmaste grannar. Nätverket slussar alla meddelanden vidare till en gemensam mottagningspunkt. Om några av sensorerna går sönder fungerar resten av nätverket ändå.

Adam Dunkels har släppt alla sina kompakta program som öppen källkod.

– Jag tycker att man ska göra så när det gäller forskning. Det är ett sätt att sprida forskningsresultat så att andra kan bygga vidare på dem.

Han har blivit en Linus Torvalds i det lilla formatet. Folk skriver till honom och påpekar fel och föreslår förbättringar. Men många företag använder hans kod utan att han får reda på det, utom kanske i efterhand.

– Det var en kick att få veta att mina program finns i BMWs dyraste modell.

Hans program följer nämligen med i utvecklingskitet till de programmerbara processorer, fpga:er, som används i BMW.

– Och nyligen såg jag en amerikansk platsannons där ett av kraven var att den sökande skulle behärska mina program.

Adam Dunkels trivs i forskningsvärlden och har inga planer på att ägna sig åt något annat.

Och vad ska du göra med dina 100 000?

– Det är inte värt att säga något innan jag vet hur det blir med skatten. Men ett par resor med familjen blir det säkert, säger han.

Fakta

Priset är uppkallat efter svenskättlingen Chester Carlson som uppfann kopiatorn 1938. Chester Carlsons uppfinning blev sedan grunden för Xerox. Några decennier senare användes tekniken för att konstruera laserskrivaren.
Chester Carlson-priset instiftades 1985 när kungen besökte Xerox
i USA.
Priset är 100 000 samt en medalj och ett diplom. Pristagaren utses av Ingenjörsvetenskapsakademien.