Toshiba kommer att sluta med utveckling, tillverkning och marknadsföring av hd-dvd-spelare meddelade företaget under tisdagen. Det kommer börja dra ner på sändningarna av spelare nu för att lägga ner helt i slutet på mars.

Toshiba lovar dock att fullfölja alla garantiåtaganden till befintliga kunder.

Att Toshiba skulle dra sig ur formatkriget var väntat efter förhandsrapporter om att produktionen av hd-dvd-spelare lagts ner.

Detta innebär att kunder nu kan köpa en hd-spelare utan att riskera att välja ett format som kanske inte finns kvar i framtiden. När det nu bara finns ett hd-format kvar väntas också produktionen av hd-kapabla datorer och annan elektronik ta fart, som CS skrivit tidigare.

Filmbolaget Warner valde nyligen att sluta stödja hd-dvd till förmån för blu-ray. Anledningen var att konsumenterna var tveksamma så länge som det fanns två format på marknaden.

– Detta visar varför inkompatibla format alltid borde unvikas av branschen. Det minskar vinsten och förlänger tiden det tar innan kunderna hoppar på en ny teknik, säger Carl Gressum, analytiker på Ovum till IDG News.

– Den stora frågan just nu är hur detta kommer att påverka Toshiba som elektronikbolag. Det har ändå satsat mycket av sitt krut på hd-dvd-spelare, och även integrerat formatet i flera av sina bärbara datorer, fortsätter Carl Gressum.

Toshiba säger att beslutet kom efter en noggrann analys av de långsiktiga effekterna av att fortsätta formatkriget. Ett snabbt beslut behövdes för att hjälpa marknaden för hd att utvecklas. Toshiba säger också att det inte kommer dra sig ur denna marknad, vilket antyder att blu-ray spelare från företaget är på gång.