– Kompetensen är en oerhört central fråga. Volvo är väldigt it-fierat och kan inte vara utan sina system en enda timme. Det basala är att se till att det dagliga fungerar. Förutom det måste vi se till att ha den kompetens vi behöver om till exempel fem år. Det är absolut viktigast, säger Magnus Carlander.

De anställda måste klara att arbeta i den allt mer globala miljö som Volvo IT verkar i.

– Det är viktigt att de kan samverka både inom Volvo IT, och med Volvo och externa kunder när de blir mer ­globala och lägger produktionen på olika ställen. Kraven ökar på verksamhetskunskap och att vi förstår kunderna. Det gör att vi behöver flytta fram positionerna och komma ännu närmare affären och vara mer proaktiva.

Volvo har köpt många bolag den senaste tiden och har fortsatt stora ambitioner att växa. Men Magnus Carlander är tveksam till om Volvo IT fortsätter att växa i samma takt.

– Vi kommer att använda outsourcing i större utsträckning, och har redan etablerat olika typer av verkamhet i Polen och Indien. Nu behöver vi expandera i Asien och då blir det tydligt att vi använder oss mer av outsourcing än tidigare. I takt med att Volvo IT ökar kommer proportionerna mellan antalet anställda och inhyrd arbetskraft att ändras.

Kommer Volvo IT alltid att vara Volvoägt?
– Vad är alltid? Jag känner mig trygg i att Leif Johansson är så tydlig med att han vill behålla Volvo IT. Det finns inga diskussioner över huvud taget om att Volvo IT skulle lämna Volvo.

– Men för att Volvo ska kunna vara ledande inom transportfordon måste Volvo IT vara bäst på it. Eftersom bredden och djupet är så stort, och vi inte kan vara bäst på allt, är det viktigt för oss att också hitta de bästa partnerna.

Samtidigt som Magnus Carlander ser det nya jobbet som en stor utmaning är det också ett ganska naturligt steg.
– Jag var med och formade Volvo IT för tio år sedan och har varit med sedan dess. Dessförinnan var jag drygt tio år på Volvo Personvagnar. Det var där jag uppfostrades, kan man säga.

På frågan om han kan säga något som få känner till om honom svarar han att han inte är en särskilt officiell person.
– Privat är jag väldigt mycket familjefar, med tre barn som alltid är i den bästa åldern. Annars handlar mycket just nu om att ladda inför Halv-Vasan på tisdag.

Fakta

Volvo IT är ett helägt dotterbolag till Volvo.

Antal medarbetare:
5 000 anställda och knappt 2 000 konsulter.

Omsättning 2007:
7,5 miljarder kronor

Förutom Volvo Group har Volvo IT även Fordägda Volvo Cars, SCA, Nobel Biocare och GE Healthcare som externa kunder.