Fri-IT är namnet på ett projekt som Folkbildningsföreningen i Malmö bedriver tillsammans med Stadsdelen Södra Innerstaden, Bryggeriet och TV-Malmö.
Projektledaren Jörgen Qvartsenklint berättar att man under ett par års tid samlat in och restaurerat begagnade datorer som förses med någon version av Linux innan de skänks till ekonomiskt svaga föreningar och individer. Dessutom arrangerar man kurser och seminarier kring Linux och öppen källkod. Tillsammans med Centrum för Flexibelt Lärande planeras kurser i ett projekt kallat Den digitala klyftan medan man samarbetar med Glokala Folkhögskolan kring en distanskurs.
– Just nu är det 13 personer som går vår distanskurs på Folkbildningsnätet för Glokala Folkhögskolan. Det är den första kursen som förhoppningsvis ska bli många fler, säger Jörgen Qvartsenklint.
Han berättar att Fri-IT förra året lämnade ut ett 20-tal donerade Ubuntu-datorer till föreningar och privatpersoner och lika många Debian-maskiner året innan.
Kit Ljung är 58 år och fick sin första egna dator i höstas via Fri-IT.
– Det är en gammal burk, förskräckligt klumpig och ful, men jag vårdar den ömt. Jag lever i små ekonomiska omständigheter och hade aldrig haft en chans att köpa egen dator med dyrbara program. Tidigare har jag använt bibliotekets dator. Det är billigt men tidsbegränsat, säger Kit Ljung.
– Så vi är ett antal boende i mitt område, som på detta vis fått tillgång till det nya it-samhället, utan att det kostat oss skjortan. Visst är det underbart!
Kit Ljung berättar att hon får support på datorn via Fri-ITs mail-tjänst men i övrigt förlitar sig på information från medlemmar på Ubuntu Sveriges forum.
Urban Anjar, kontaktperson på Ubuntu Sverige säger att man märkt av en stor tillströmning av nya medlemmar på senare tid.
– Vi är 7 476 medlemmar just nu och ser en tydlig tendens att fler kvinnor hittar till oss, säger han.
Även företag och privatpersoner som måste betala för sina datorer har nu börjat snegla på Linux.
Det är en tydlig trend om man får tro de handlare CS pratat med.
– Nu på våren märker jag av en ordentlig ökning på försäljningen till mindre företag medan vi tidigare mest sålt till privatpersoner, säger Johan Gårdfeldt. Förra året startade han Gnubox, en butik med inriktning på datorer som har Ubuntu Linux förinstallerat.
GGS-Data i Göteborg har hållit på betydligt längre.
– Jag tycker det känns som om att Ubuntu och Linux har etablerat sig som ett verkligt alternativ och vi ser hela tiden att efterfrågan ökar, säger Gunne Steen, vd på GGS-Data.
Folkbildningsföreningen i Malmö driver projektet Fri-IT där man renoverar gamla datorer och skänker dessa till behövande.
Föreningen tar gärna emot datorer som är högst sex år gamla och är minst av typen Pentium 4 med 256 MB ram.