På bloggen "Fyra nyanser av brunt" har Anton "Agaton" Johansson sammanställt en lista över brott och det straff dessa har genererat.
Ett misshandelsfall sägs ha gett 30 dagsböter, djurplågeri 50 dagsböter, barnpornografibrott 60 dagsböter, vållande till annans död och sexuellt ofredande ledde till 70 dagsböter. Några fall kring människohandel, misshandel och narkotikabrott inklusive smitning gav 80 dagsböter, lika mycket som straffet för att olovligen ha delat ut en film på internet. Allt enligt bloggen.
För en lekman verkar det orimligt. Därför frågar vi Petter Asp, professor i straffrätt vid Uppsala universitet.
– En enkel kommentar är att vållande till annans död gav villkorlig dom och dagsböter. Det betyder att brottet anses ligga på fängelsenivå. Det är alltså ett strängare straff än enbart böter, samma sak gäller ett av misshandelsfallen.
– När det gäller människohandel blev det inte böter för dem som dömdes för detta, utan för dem som dömdes för sexköp. När det gäller misshandeln var det fråga om ett tag om nacken.
– Listan är med andra ord vilseledande. Dels genom rena felaktigheter, dels genom att man inte får någon uppfattning om vari brottet bestått om man inte går in och läser vidare.
Antipiratbyrån kan komma kräva skadestånd
För fildelaren i Västerås innebar 80 dagsböter 16 000 kronor, för 27-åringen i Sollentuna 17 600. En film kostar kring 200 kronor att köpa och 50 kronor att hyra.
– Böterna ska inte stå i proportion till värdet på filmerna. Det är ett straff. Visst är det mycket pengar. För 16 000 kronor hade killen i Västerås kunnat köpa en hembioanläggning i stället, säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån.
I USA har fildelare stämts på mångmiljonbelopp. I de sammanhangen är 80 dagsböter inte mycket.
– Dagsböterna är själva straffet. Det man har gjort i USA är att dessutom kräva skadestånd. Det kan vi också komma att göra, säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån.
IDG.se:s och Computer Swedens forum översvämmas varje gång vi skriver om olovlig fildelning. De flesta är upprörda över jakten på fildelare. Folk frågar sig varför vanliga människor jagas när film- och musikbranschen fortfarande inte har kommit med tillräckligt bra lagliga alternativ.
– Vi kom igång tidigt på en hög nivå, internationellt sett. De legala tjänsterna är beroende av internationella samarbeten, särskilt amerikanska. I USA har man varit sena med det här. Därför har det kommit lite i otakt i Sverige. Det måste finnas både lagliga tjänster och sanktioner mot dem som bryter mot upphovsrätten, säger Henrik Pontén.
Enligt honom kommer filmbranschen med nya tjänster till Sverige inom det närmsta året.