En del frågetecken återstår. Som det om att Microsoft lovar att inte stämma något företag vid icke-kommersiellt användande av deras protokoll.

– Om jag utvecklar fri programvara och du sedan säljer den kommersiellt, precis som Red Hat och andra aktörer gör, vad innebär det? Att Microsoft kan stämma dig men inte mig, säger Marcus Rejås.

Annars är han positiv. Det är bra att Microsoft gör information tillgänglig så länge det sker utan några hakar. FSF har dessutom kämpat länge för att få fram protokoll, bland annat i Sambaprojektet, vilket de lyckats med. Så trenden är tydligt. Innebär Microsofts agerande att deras mjukvara kommer att bli mer öppen?

– Det tror jag. Inte genom denna handling i sig, nödvändigtvis, men de går åt det hållet. Microsoft har dessutom redan fria licenser, trots att de var mycket negativa till GPL bara för några år sedan, säger Marcus Rejås.

Hur lång tid kommer det att ta innan de kommit någonstans?
– Svårt att svara på. Men titta bara på hur snabbt Microsoft tvärvände angående internet på 90-talet. Det här skulle kunna bli något liknande, och gå lika snabbt, säger Marcus Rejås.

Magnus Svensson, Nordenvd på Red Hat, hänvisar främst till företagets officiella blogg.

– Om Microsoft menar vad Microsoft säger så bör de visa väldigt det tydligt genom att följa de tre punkter vi föreslår i vår blogg, säger Magnus Svensson.

Dessa punkter är att Microsoft ska bidra till öppna standarder, att de ska bidra till interoperabilitet med öppen källkod och att de ska främja fri konkurrens.

– Då Red Hat är en förespråkare av öppen källkod tror vi att branschen håller med oss om detta, säger Magnus Svensson.