USA kan komma att lagstifta för att tvinga landets operatörer att behandla all internettrafik på samma sätt. Det var budskapet från FCC, den amerikanska motsvarigheten till post- och telestyrelsen, skriver New York Times.

I skottgluggen står Comcast, USAs största kabeloperatör som har medgivit att bolaget medvetet sänker hastigheten för användare som utnyttjar stora mängder bandbredd för för fildelning med till exempel Bittorrent.

Kommissionens ordförande Kevin J Martin efterlyser bättre insyn i besluten kring att blockera tjänster eller sänka bandbredden.

– De kan givetvis inte fungera utan att vidta vissa åtgärder, men det betyder inte att de godtyckligt får blockera specifika tjänster, säger han enligt New York Times.

Oftast är det fildelningsprotokoll som Bittorrent som drabbas av så kallad traffic shaping och kritiker menar att detta hotar principen som hela internet bygger på. En operatör skulle till exempel kunna se till att data från dess partnerföretag når kunderna snabbare än trafik från konkurrenterna.

Att inom rimliga gränser ge olika prioritet åt olika typer av trafik är normal praxis för företag som har hand om stora nät. Den rätten har även USAs operatörer fått i en FCC-policy från 2005. Men nu menar både innehållsleverantörer och konsumentorganisationer att Comcast har gått över gränsen.

Den statliga utredning om nätneutralitet som FCC inledde för nästan ett år sedan har rört upp känslor även utanför teknikkretsar. I juli 2007 hade 29 000 synpunkter och kommentarer lämnats in från allmänheten. Frågan har blivit het även i presidentsvalkampanjen sedan Barack Obama i höstas uttalade sitt tydliga stöd för nätneutralitet.

Comcast försvarade sina åtgärder med att andra kunder blir lidande när några få användare utnyttjar den tillgängliga bandbredden maximalt. David L Cohen hänvisar till uppgifter om att så få som 15 Bittorrentanvändare i en viss region kan räcka för att avsevärt sänka nätets prestanda. Det drabbar, menar han, inte bara slutanvändare utan även företag som är beroende av internet för sin verksamhet.