Klickförfalskning innebär att kriminella infekterar datorer och får dessa att simulera klick på annonser.

– Kriminaliteten på nätet kommer att rikta in sig allt mer på internetannonseringen. Det finns mycket pengar där, och riskerna för annonsbedragarna är små, säger David Cole.

Oftast är det så kallade botnets, nätverk av infekterade datorer, som används vid klickbedrägerier. Dessa botnets finns att hyra.

– Den kriminella ekonomin på nätet har utvecklats precis som en vanlig ekonomi. Det finns olika roller, eller yrken, och allt en kriminell kan tänkas behöva finns att hyra, säger Dave Cole.

Dave Cole liknar kampen mot nätbovarna vid ett schackspel. De kriminella utvecklar allt mer raffinerade tillvägagångssätt i takt med att nätanvändarna lär sig vad de ska akta sig för och säkerhetsföretagen finner sätt att minimera skadorna av bovarnas tidigare metoder.

I dag är identitetsstölder det allvarligaste hotet på nätet, enligt Dave Cole. Med identitetsstöld menas stöld av exempelvis bankkortsuppgifter och inloggningsuppgifter.

– Identitetsstöld går oftast till så att ett tangentavlyssningsprogram installeras på din dator. Programmet skickar sedan vidare den information den kriminella vill ha, säger Dave Cole.

Nätanvändarna har lärt sig att vara försiktiga med att öppna bilagor i e-posten, ladda ner program och besöka tvivelaktiga sajter. De kriminella har därför utvecklat mer raffinerade metoder för att lyckas placera tangentavläsningsprogrammen på offrens datorer.

– De hackar stora, välkända sajter som besökaren tror är säkra och lägger in en liten bit html-kod som ingen märker. Sedan räcker det med att någon besöker sidan för att tangentavläsningsprogrammet ska laddas ned på hans dator. Han behöver inte ens klicka på någonting, säger Dave Cole.

För ett företag kan det bli ödesdigert om en anställds dator infekteras med ett tangentavläsningsprogram.

– Det är ett av de största hoten mot företag i dag. I och med att mobila enheter används allt mer och webben blivit en allt viktigare plattform så räcker det inte längre med att bygga upp skydd runt ett företags nätverk. Man måste se till att skydda varje individuell dator ordentligt, säger Dave Cole.