I ett omtalat internt memo går Microsofts teknikstrateg Ray Ozzie hårt åt det egna företaget. Microsoft riskerar att sacka efter konkurrenter som Google, Apple, Salesforce.com och Yahoo, som lägger all kraft på ett utveckla tjänster för internet.

IDG News har fått tillgång till brevet, där Ray Ozzie varnar för att programjätten måste komma i gång med ett antal avgörande förändringar med inriktning mot att webbaserade tjänster. Den nya inriktningen har av branschanalytiker fått namnet Web 2.0.
– Vi måste utforma och licensiera våra internetbaserade tjänster som separata produkter, så att kunderna kan välja Windows, med eller utan Microsofttjänster skriver Ozzie i sitt memo.

Även Bill Gates har skrivit en liknande varning. En helt ny version av internettjänster är på väg att växa fram.
– Detta kommer att leda till en ny våg av tjänster, program och annat som blir tillgängligt direkt via internet för miljontals användare. Våra konkurrenter kommer att dra nytta av detta och utmana oss, skriver Bill Gates i sitt memo, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Han jämför med den omvandling som Microsoft tvingades göra år 1996, när företaget gick från att vara en eftersläntrare på webben, till att satsa all kraft på den egna webbläsaren Internet Explorer och att "webbifiera" samtliga program.

Målet är nu att erbjuda programtjänster via internet, som gör det möjligt att koppla konkurrerande tjänster till Windows, på samma sätt det är möjligt med andra Windowsbaserade tjänster.

Nyligen lanserade Microsoft två nya tjänster, Windows Live och Office Live, som delvis är ett svar på de affärsmodeller som Yahoo, Salesforce.com och Google har haft stora framgångar med. Lyckas inte Microsoft hänga med i den vågen, riskerar företaget att hamna efter, varnar Ray Ozzie.

Enligt analytiker är Microsoft tvingat att snabbt slå in på en ny väg.
– Microsoft har klarat sig igenom mycket. Först var det webben och Netscape, sedan mobilerna och Linux och nu är det Web 2.0. Företaget har tidigare visat att de kan rida ut stormen, så man kan anta att de kommer att spela detta spel också, säger Michael Gartenberg, analytiker på Jupiter Research.

Ett sätt är att utöka Office, så att programmet lättare kan anslutas till andra program. något som Ozzie kallar ett "uppkopplat Office". Ozzie talar även om ett "sömlöst OS" som kan användas i olika pc-miljöer, på arbetsplatsen och på webben.

Problemet för Microsoft är att göra detta samtidigt som Google blixtsnabbt kan utveckla nya tjänster för webben. Detta kan ske utan att företaget behöver ta hänsyn en gigantisk kundbas, på samma sätt som Microsoft.