Information om att tiotusentals av Dataföreningens medlemmars kontouppgifter hade lagts ut på nätet nådde Dataföreningen vid fyratiden på torsdagseftermiddagen. Omkring klockan fem hade två webbplatser stängts för att undvika att angripare utnyttjar uppgifterna.

Hur länge personerna då hade haft tillgång till databasen är ännu oklart.

– Vi utreder det. Men de säger ju själva att de har bevakat oss länge, säger Annica Bergman, vd på Dataföreningen.

Nu ska intrånget polisanmälas och samtliga lösenord bytas ut innan webbplatserna kan öppnas igen. Både Dataföreningens vanliga webbplats och communityt D4D omfattas av intrånget eftersom dessa använder sig av samma användardatabas. Det är ännu oklart vilken av servrarna som intrånget skedde mot.

Men att byta lösenord i Dataföreningens register löser inte hela problemet. Användare kan ha använt sig av samma lösenord för till exempel sin e-post och inloggning till andra webbplatser.

– Vi kommer att överlämna ärendet till polisen. Vi uppmanar alla som har samma lösen på andra ställen att ändra det, säger Annica Bergman.

Lösenorden till Dataföreningens webbplatser delas ut automatiskt vid registreringen, men användarna uppmanas sedan att byta ut det mot ett eget.