Dagens kontantkort för 3g innebär inte bara möjlighet att tala i telefon, användaren kan också surfa och ladda ned data. Men hastigheten på 0,38 Mbit/s är för långsam för till exempel fildelning. Det är också ganska dyrt, ett vanligt pris är omkring 20 kronor per MB.

Men betydligt smidigare kontantkortsvarianter är på gång.
– Det företag som blir först med det här kommer att skörda stora vinster. Alla som vill ha en uppkoppling för ett kortare tag skulle vara intresserade. Det folk vill ha är smidighet. Ett kontantkortsalternativ skulle kunna erbjuda det, säger Tobias Andersson på Piratbyrån.

En fördel med kontantkort är att användaren är anonym. Känner man till kontantkortsnumret går trafiken att avlyssna. Men kortet är inte kopplat till en viss person via ett abonnemang.
– Inom något kvartal eller två kommer vi att börja sälja kontantkort för internet i samband med att man köper en laptop, säger Klas Wallström, chef för företagsmarknaden på Vodafone.
– Det finns många redan idag som använder 3g-korten för dataöverföring. En hel del företagskunder till exempel. Vi själva också. Det är en radikal skillnad mot de gamla 2g-datakorten, fortsätter han.

En mängd nya tekniker är på gång för att snabba upp hastigheten. Edge och "turbo-3g", hsdpa, är några. Den senare tekniken tror Tre på och säger att det kommer att komma kort för bärbara datorer och mobiltelefoner under nästa år. Hastigheter på i snitt 2 Mbit/s, som max 14 Mbit/s utlovas.

Kontantkort för turbo-3g vore mumma för fildelaren, om priset är det rätta.
– Med så höga hastigheter är det högst intressant. Det tror jag många skulle efterfråga, säger Tobias Andersson på Piratbyrån.

Det är också praktiskt för affärsmän, semesterfirare, och de som bara använder internet någon gång i månaden för att betala räkningar.
– Hsdpa är riktigt bra, men det är inte rikstäckande. Av den anledningen tycker vi att det är viktigare att få upp hastigheten i det nät som finns, säger Klas Wallström på Vodafone.

– Kontantkort för surfning och dataöverföring har funnits i två år hos oss. Du har också kunnat använda vanliga kontantkort från start som uppringda modem. Idag är det ganska dyrt. Men vi tittar hela tiden på nya varianter och priset är viktigt för oss, säger Karl-Johan Nybell, ansvarig för nya tjänster på Tele2.

Läs också: Brottsbekämpare oroas av anonymt internet

Fakta

Förutom anonyma kontantkortsabonnemang för 3g finns det kontantkortsliknande lösningar för hotspots, internet via trådlöst wlan.

Arlanda har till exempel engångsbiljetter till försäljning. Telia har dessutom prövat skrapkort för sin wlan-lösning, Homerun, som dessutom klarar sömlös övergång till 3g och gprs.

* wlan: wireless local area network - trådlöst nät eller trådlöst lokalt nät.