Filmbranschen kämpar mot svikande försäljningssiffror för dvd och sätter sitt hopp till blu-ray. Men storsatsningarna på nätet lyser med sin frånvaro.

Samtidigt hamnar branschen i piraternas bakvatten. Ett exempel är ZML.com som lanserades i november.
Björn Jeffrey, vd och internet­strateg på Good Old, jämförde ZML med de svenska sajterna SF Anytime och Film2Home utan att ta hänsyn till juridik och prissättning.

– Jag upplevde ZML som jättebra. De svenska sajterna tänker väldigt mycket på begränsningarna, och verkar därmed tycka det är ok att bryta mot användarupplevelsen. Man ger inte kunderna vad de efterfrågar, säger Björn Jeffrey.

Han ser problem i att filmerna släpps sent på nätet och i att drm hindrar uppspelning på många apparater.

– Jag förstår att de svenska sajterna är i en svår situation och det är lättare för ZML att kringgå vissa saker. Men man måste anpassa sin sajt efterhur användarna vill ta del av materialet.

Gerard Versteegh, grundare av Film2Home, ser ingen möjlighet att ändra koncept.

– Vi har fört diskussioner med filmbolagen om att köra utan drm, men det är otänkbart för stora filmer. Jag tror vi kommer att slippa det i framtiden, men inte än på tio år, säger Gerard Versteegh.

Jonas Dahllöf, vd på SF Anytime, pekar på att branschen i dag bygger på release­fönster, och att det måste vara upp till upphovsmannen att bestämma när en film ska släppas.

– Det är viktigt att påpeka att den här sajten är olaglig. Sverige har blivit ett slags upphovsrättsligt Albanien, men de legala alternativen finns, säger Jonas Dahllöf.

Även på användbarhet hamnar SF Anytime och Film2Home efter, enligt användbarhetsexperten Anna-Karin Fossum på United Sthlm.

– ZML.com är bättre strukturerad och känns modernare än de svenska sajterna. När det gäller formaten som erbjuds är det tydligt att man inte hamnar i problemet att man tar hänsyn till tekniken. Det är bara att välja mellan de tre formaten, säger hon.

Hon anser också att det är lättare att hitta till rätt film och påpekar att de svenska sajterna bara fungerar i Windows under Internet Explorer.

– Det beror på att drm är ett krav från filmbolagen och vi kommer bara åt Windows drm, Apple har låst det för andra företag, svarar Gerard Versteegh.

Har du någonsin betalat för piratkopior?
Det är inte längre tillåtet att rösta.