Även om Microsofts telefoner står för en liten del av världsmarknaden har företagets telefonplattform växt sig starkare och starkare på företagsmarknaden och hos it-cheferna. En förklaring som hela tiden upprepas är att plattformen fun­gerar bättre än konkurrenternas.

– När vi inledde vår mobilsatsning tittade vi på andra operativsystem och de fungerade inte lika bra, vilket gör att administrationen blir dyrare. I Windows Mobile känner man igen sig och synkroniseringen fungerar, säger Peter Schmidt, it-chef på OKQ8.

Han får medhåll av Claes Norrman, it-chef på SAS, som också valt att standardisera på Windows Mobile.
– Det fungerar rakt upp och ned, säger han.

På NCC får de anställda välja mellan Windows Mobile, Nokia och Sony Ericsson.

– Den större administrationskostnaden som vi får vägs upp av färre samtal till it-supporten eftersom användarna är mer vana vid Nokia och Sony Ericsson, säger Anders Eklind, datakommunikationsansvarig på svenska NCC.

Men det är naturligtvis inte bara bättre synkronisering som gör att Windows Mobile lockar it-cheferna. Speciellt på företag som standardiserat på Microsofts produkter lockar en enhetlig administration och utveckling.

– Som systemarkitekt och ut­­vecklare uppskattar jag helhets­perspektivet i Dotnet­plattformen och hur väl Windows Mobile passar in i företagens infrastruktur, säger Andreas Sjöström, systemarkitekt på Sogeti och krönikör i CS.
Han tror att det konkurrerande operativsystemet Symbian har tre år kvar på tronen.

Microsoft tar ytterligare ett stort steg när det senare under årets andra kvartal gör mobiltelefonerna till en del av administrationsplattformen System Center med verktyget Mobile Device Manager 2008.

Att Sony Ericsson lanserade sin första Windowstelefon på Mobile World Congress förbättrar Microsofts position ytterligare, speciellt på den svenska marknaden.

– Det finns ett uppdämt behov hos företag i Norden som standardiserat på Windows Mobile. Sony Ericsson kommer till ett dukat bord, säger Peter Wissinger, Norden­ansvarig för Microsofts mobilsatsning.

Och det verkar som han får rätt, av it-cheferna får Sonys Ericsson kommande Windowsmobil Xperia X1 ett positivt mottagande.

– Vi kör redan Windows Mobile 6.0 med HTCs telefoner eftersom de integrerar så fint med Exchange 2007. Framöver kan det bli aktuellt med Sony Ericssons Windowsmobiler eftersom vår ägare Hultafors har dem som standard, säger Magnus Ekström, it-chef på Snickers Workwear.

Även Marcus Åkerlind, it-chef på Svenska Möten i Upplands Väsby, upprepar fördelarna med kopplingen till Exchange.
– Synkronisering mot Exchangeservrar blir viktigare för våra medarbetare. Sony Ericsson med Active sync fungerar klart sämre än Windowsmobilerna. Så det kan säkerligen bli så att vi väljer Sony Ericsson med Windows som plattform, säger han.

Fakta

14,3 miljoner Windows Mobile-telefoner såldes det senaste halvåret. Det berättade Microsoft under Mobile World Congress i Barcelona.

HTC Touch är storsäljaren med två miljoner enheter. Sam­sung Blackjack har sålt över en miljon enheter.

På ett halvår säljs det cirka 600 miljoner mobiler.