Produkterna som vann hamnade bara halvvägs upp på betygsskalan. Greenpeace publicerar denna rankning för att visa alla leverantörer vad man kan göra på miljöområdet och uppmuntra till bättring. Särskilt orolig är organisationen över att vi producerar mellan 20 och 50 miljoner ton elektronikavfall varje år.

– Vi producerar ett Eiffeltorn av skräp på 70 timmar, säger Zeina Alhajj, talesperson för Greenpeace under en presentation på Cebit, skriver IDG News.

Något som är ännu värre är att vi inte vet var det mesta av detta skräp hamnar. Över 75 procent kan inte spåras, enligt Greenpeace.

– Ligger det på en soptipp, skickas det till Kina eller samlas det på folks vindar? Vi har verkligen ingen aning, säger Zeina Alhajj.

För att stoppa miljöförstöringen kräver Greenpeace att tillverkarna minskar på mängden skräp som blir kvar från produkterna. Dessutom ska avfallet göras mindre giftigt genom att använda mer miljövänliga komponenter. Lägre energiförbrukning och bättre livslängd på produkterna är också viktiga punkter.

Greenpeace har tittat på en del av alla produkter som fanns ute på marknaden mellan augusti och november 2007. Tillverkare av datorer och mobiler ombads att skicka in information om sina mest miljövänliga produkter.

Den produkt som fick högst betyg av alla var Sony Ericssons T650i, med 5,30 poäng av 10. Andra telefoner hamnade mellan 3,6 och 4,4 poäng.

Bland bärbara datorer regerar Sony Vaio TZ11 med 5,29 poäng. Andra bärbara fick mellan 3,49 och 4,82. Bland stationära var det Dells Optiplex 755 och HPs dc5750 som var bäst, båda fick 4,71 poäng.