Både dockor och robotar

Jag vill få min pappa att förstå programmen utan att han behöver ringa mig. Så lyder Chalmers-studenten Therese Lagnells personliga definition av interaktionsdesign, ett ämne hon snart har en master i.

Runt jul kommer Therese Lagnell att vara klar med sina studier. Då kommer hon utöver sin master i interaktionsdesign också vara färdig civilingenjör i informationsteknik. Sen hoppas hon på en anställning som inter-aktionsdesigner, gärna med utlandsmöjligheter.

– Målet är att alla ska kunna klara av programmen oavsett tidigare erfarenheter. Användaren ska intuitivt förstå vad programmet har att erbjuda, säger hon.

Interaktionsdesign handlar förenklat om att göra gränssnitt så användarvänliga som möjligt.

Hon berättar att hon alltid haft ett teknikintresse.
– Jag lekte både med dockor och robotar när jag var liten. Robotar var roligast.

Just nu finns det ett stort behov av interaktionsdesign på marknaden, tror Therese Lagnell. Företag upptäcker allt mer behovet av bättre gränssnitt.

Under ett studieuppehåll arbetade Therese Lagnell på studentkåren som informationsassistent. Där gjorde hon mycket trycksaker och närde sitt intresse för det grafiska.

– Det finns otroligt många möjligheter att inrikta sig och anpassa en it-utbildning. It finns överallt.

”Inte så farligt som många tror”

Nishti Akman är egentligen ekonom. Men under uppsatsskrivandet kom hon i kontakt med it-branschen och det väckte intresset. I dag är hon konsult på Accenture och hon ser klara för-delar med att vara kvinna och ekonom inom it.

– Det är mycket ekonomi i det jag gör. Att definiera processer för kunden, att samla krav från verksamheten och föra över till teknikerna. Det är inte renodlat tekniskt även om it är ett viktigt verktyg, säger Nishti Akman.

Samtidigt har hon som it-konsult behövt lära sig en del nytt som hon tidigare aldrig kommit i kontakt med.

– Från början hade jag ingen aning om hur ett xml-schema såg ut. Det verkade jätteläskigt. Men det var ju inte så farligt, visade det sig.

Hon sticker inte under stol med att hon vet att det är ett karriärstrategiskt bra val.

– Att jag är kvinna och ekonom med it-profil gör att jag sticker ut, säger hon.

Hon är från Kurdistan och har bott i Sverige sedan hon var fem år.

– Jag tror att den som inte är född i Sverige är mer van att kämpa och ta egna initiativ. Det tror jag är bra egenskaper för en konsult.

Det var när hon på ekonomlinjen skrev sin kandidatuppsats för ett it-företag som hon fick upp ögonen för it-området.

– Då insåg jag att det inte är så farligt som många ekonomer tror. Jag var tvungen att sätta mig in i branschen och i företagets tjänster som var ganska komplexa. Jag blev mer och mer intresserad.

Flera av hennes kursare på ekonomlinjen förstår inte varför hon valt att jobba med it. Många tror att it-konsulter är helt bortkopplade från verksamheten, berättar hon.

– Men jag tycker att det är jätteroligt. Jag gillar den analytiska biten, att lösa problem – ibland rätt så tuffa.

Efter utbildningen jobbade hon med med försäljning av affärssystem i ett par år och i höstas fick jobb på Accenture som sökte konsulter som också skulle gå en intern SAP-utbildning.

– Förutom att jag får jobba med affärsystem är det ett stort internationellt företag med möjligheter att klättra i karriären. SAP-utbildningen är dessutom ett bra sätt för mig att lära mer inom it, säger Nishti Akman.

”Viktigt vara flexibel”

Susanne Strandborg har nästan 20 års erfarenhet i it-branschen. För snart två år sedan bestämde hon sig för att starta eget. Hon betonar vikten av att vara flexibel, särskilt i låg-konjunktur.

– Vid lågkonjunktur måste man vara flexibel och ibland får man ta de uppdrag som finns. Själv veckopendlade jag ett tag från Stockholm till Karlstad eftersom min uppdragsgivare hade kontor där, säger Susanne Strandborg.

Hon avslutade sina studier som systemvetare 1989 och har sedan dess arbetat som konsult och projektledare på olika företag. Våren 2006 beslutade hon och kompisen Pernilla Lindstedt sig för att starta det egna konsultföretaget Superq Consulting.

Redan första året kammade det lilla bolaget hem 4,4 miljoner kronor.

– Den här branschen är otroligt konjunkturstyrd och vi hade flyt redan från start med en uppdragsgivare som gav oss ett helårskontrakt, säger Susanne Strandborg.

Uppdragen handlar om kvalitetssäkring och affärsutveckling inom bank och försäkring.

– Företag är ute efter erfaret folk och är man duktig inom sitt område finns det alltid uppdrag.

Susanne Strandborg kan varmt rekommendera tjejer att välja en it-utbildning.

– Systemvetarlinjen ger en bra bas för många inriktningar. Sedan kan man välja vilket spår man vill ta i yrket.

Självlärd Linuxevangelist

Linux är både arbete och fritid för Amelia Nilsson. Som drifttekniker tar hon hand om kunders servrar. Som ordförande i Svenska Linuxföreningen jobbar hon för marknadsföring av fri programvara.

Fler än ett ögonbryn höjdes när Amelia Nilsson i CS nyligen uttryckte viss beundran för Microsoft.

Rörelsen för fri programvara har en del att lära, var budskapet. Inga vanliga ord för att komma från en ordförande i föreningen för svenska Linux-användare.

–Från början var det tekniken och nyfikenhet som gjorde mig intresserad av Linux. säger hon.

Kanske är det nyfikenheten som gör att hon vid sidan om ordföranderollen kan jobba som Linuxtekniker på Qbranch. Någon längre utbildning efter Elprogrammet med it-inriktning på gymnasiet har hon inte.

Vad skulle du säga till en gymnasietjej som funderar på en it-utbildning?

– Go for it! Det är jättekul att jobba med it. Hur mycket man än lär sig så finns det alltid enorma mängder andra saker man kan lära sig.

”Ganska lätt för kvinnor få it-jobb”

Helen Mossberg är säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security. Tidigare var hon it-chef. En fördel med it-branschen är, enligt henne, att kunna varva mellan chefs- och konsultjobb.

Helen Mossberg valde jobbet som säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security för att hon tycker att informationssäkerhet är spännande.

– It och verksamhet måste närma sig varandra och informationssäkerhet är en bra början. Jobbet handlar inte bara om om virus och trojaner utan om att lära kunderna identifiera och hantera affärsmöjligheter och risker, säger hon.
Dessförinnan var hon it-chef på Dressmart och Letsbuyit.

hon har en högskoleutbildning i data och elektronik från KTH och har byggt på med magisterutbildning i it och management. Hon har arbetat i chefspositioner till 2002, då hon blev egenkonsult.

– Jag valde bort it-chefsrollen, även om jag håller öppet för att jobba med det igen. Det roliga är möjligheten att kunna varva it-chefsjobbets ansvar med konsultens möjlighet att förkovra sig och utveckla nya kunskaper.

Är it-jobbet vad du har förväntat dig?

– Ja, jag haft förmånen att forma mina egna tjänster. It passar väldigt bra för kvinnor, att ha många bollar i luften och se saker från oväntade håll. Det behövs i en bransch med många skygglappar.

– Kvinnor tänker inte bättre än män, men de tänker annorlunda och det behövs.

”Jag vill jobba med spel”

Ilinca Vintila, 23, pluggar systemvetenskap och jobbar halvtid som programmerare. "Det är väldigt kreativt att programmera", säger hon.

Intresset för datorer har funnits så länge Ilinca Vintila kan minnas. Efter gymnasiet skaffade hon sin första egna.

– Jag köpte en billig. Den funkade inte till det jag ville göra, så då började jag mixa med den. Jag petade in ett nytt grafikkort för att kunna spela. Jag har alltid varit en sucker för onlinespel.

Ilinca Vintila är inne på sitt tredje studieår av fyra. Sedan
i somras jobbar hon halvtid som programmerare. Först på Criston och nu som konsult på Academic Work. Efter studierna vill hon fortsätta att programmera.

– Jag vill antingen jobba inom spelindustrin eller på ett företag som massproducerar program.

Vad skulle du säga till en tjej som funderar på att söka en it-utbildning?

– Antagningspoängen är låga, men utbildningen är inte så lätt. Om hon tycker att det är roligt tycker jag absolut att hon ska satsa på det.

”Ju högre chef desto tuffare”

Catharina Schlyter är it-direktör har en lång och brokig karriär bakom sig. Hon tycker att vårdsektorn och it är de mest spännande områdena.

Catharina Schlyter har arbetat i tre år som it-direktör på i Örebro läns landsting. Hon ansvarar för samtlig infrastruktur och system samt telefonin inom landstinget i Örebro, med 140 it-anställda under sig.

– Jag tycker att det är spännande med vård och it, säger hon.
Dessförinnan har hon arbetat som ansvarig för utvecklingen av Nordeas internetbank, som managementkonsult och som it-chef på Apple i Tyskland, Östterrike och Schweiz.

Hon är sannolikt den första tjejen som är utbildad data- och systemvetare från Uppsala universitet. Hon började sin utbildning 1977.

– Vi var femton som började och fem som tog examen, där jag var den enda tjejen.

Hon sökte sig till it-sektorn för att hon tycker att det är kul att jobba med verksamhet och teknik.

Hon tycker att kvinnor har en bra chans i it-sektorn i starten av karriären, men att det finns en tendens till större motstånd mot kvinnor högre upp i organisationerna.

– Ju högre chefsposition, desto tuffare kan det bli. Det kan bero på prestige. Men alla jobb har varit jätteroliga, understryker hon.

Hennes karriär ser ut att ha gått spikrakt.

– Jag har bara arbetat med det jag brinner för, säger hon.

Vilket råd ger du till en ung gymnasietjej som funderar på att söka en it-utbildning?

– Att göra sin grej. Inte låta sig tryckas ned utan göra det man själv tycker är rätt och stå för det. Är man intresserad av vad teknik kan göra för verksamheter är it-sektorn väldig bred.

Hon bytte byråkratjobbet mot it

När Marianne Bjerre Jansson lämnade rollen som skattebyråkrat för ett it-jobb blev det starten på en omväxlande och ständigt lärorik karriär.

1982 jobbade Marianne Bjerre Jansson som taxeringsintendent på Riksskatteverket. När verket beslöt sig för att ge en personalgrupp en utbildning inom adb, som it kallades då, tog hon chansen.

– Det var något nytt och spännande som jag ville prova på , säger hon.

Så har det fortsatt. 26 år senare arbetar hon på IBM som ”client delivery coordinator” inom strategisk outsourcing. På svenska innebär det att hon har ansvar för delleveranser av outsourcad it-drift, i Sverige och globalt.

Till IBM kom hon efter att ha varit it-säkerhetschef på Nordea. Banken och IBM bildade ett gemensamt it-bolag.

– Det var en ny roll. En utmaning, säger hon om jobbet som koordinator.

Riktigt så positiv var hon inte till arbetet när hon efter Riksskatteverkets internutbildning hamnade på adb-enheten. Det kändes då som ett arkivjobb. Men efter ett par månader släppte skepsisen och sedan dess har nya utmaningar och roller präglat hennes karriär.

”Blandat är roligare och bättre”

Jätterolig, dynamisk och med stora chanser att utvecklas. Så beskrivs it-branschen av interaktionsdesignern Funda Denizhan.

Funda Denizhan har jobbat i nästan två år på Inuse, ett företag som är specialiserat på användbarhet och effektstyrning. Hon har läst kognitionsvetenskap på Linköpings universitet.

– Jag ville lära sig mer om psykologi och tekniken.

När Funda Denizhan började jobba i it-branschen räknade hon med att det skulle vara ett högt tempo.

– Men jag förväntade mig inte att se att så många it-projekt som drivs på fel sätt. Många står och trampar år efter år utan att leverera, säger hon.

Hon tror att anledningen till att det är så få kvinnor i it-branschen är att killar sedan barnsben uppmuntrats till mer tekniska intressen.

– Det är otroligt viktigt att det inte bara arbetar killar på en arbetsplats. Det blir mycket roligare och bättre om det är blandat, säger hon.

Hennes budskap till den som funderar på en utbildning inom it är att satsa.

– Det är en jätterolig och dynamisk bransch där man verkligen får chans att utvecklas.

It var helt främmande

Liselotte Jansson är vd på Sas Institute. Men hade du frågat henne för tio år sedan om hon skulle arbeta inom it-branschen hade svaret varit ”aldrig”.

Liselotte Jansson gick direkt från gymnasiet till SEB och läste under tiden in kurser på Handels. En dag ringde IBM.

– Som managementkonsult kom alltid frågan: Hur ska vi lösa det här? Det var när tekniken kom in och den kunde jag inte. Därför tackade jag ja till IBM.

Till Sas Institute blev hon först försäljningschef. Sen blev hon vd.

– Jag är en operativ vd som engagerar mig i hela verksamheten. Jag har mer makt än många andra it-vd:ar, eftersom jag bestämmer själv i Sverige med väldigt lite styrning från USA.

Till den unga tjej som funderar på it-branschen är rådet:

– Börja tidigt att fundera vilket företag du vill jobba på. Gör din stämma hörd genom att skicka ut cv. Det finns absolut jobb för tjejer.

Hon är bryggan mellan it och affärer

Kari Finnskog ser sin uppgift som cio att vara den som knyter ihop affärerna och tekniken. Hon ångrar inte sitt karriärval.

Sedan sju år är Kari Finnskog cio, inte it-chef alltså, på Kronans Droghandel, ett logistikföretag för läkemedel.
Skillnaden i titlar är nyckeln till de frågor som i dag angår, eller borde angå, de flesta: Hur ska it-avdelningarna förstå och tillgodose affärsverksamhetens behov. Och omvänt, hur ska affärssidan förstå vilka system och tekniker som kan ge dem ökade konkurrenskraft eller smidiga rutiner.

Därför inrättades cio-tjänsten kring millennieskiftet.

– Jag är tekniker från början och tycker att det roligaste är att tillgodose produktionens, affärens och andras behov med de möjligheter som modern teknik kan ge. Min roll är därför att vara kommunikationen mellan affärssidan och tekniken.

Kari Finnskog tyckte redan i början av 80-talet att it verkade vara något som skulle växa. Det var innan det fanns en systemvetenskaplig linje, så hon gick en ettårig adb-linje i Göteborg efter studenten.

– Det var inte lätt att få jobb, för vi slogs med civilingenjörerna, men jag började på Volvo IT, flyttade till Stockholm och jobbade på LM Ericsson och sedan tillbaka till Göteborg och konsultjobb.

På Kronans Droghandel började hon 1989 och från början var hon tekniker och programmerare, men nu tänker hon mer på affärsnytta och strategi.

Skulle hon göra samma val i dag som då hon gick ut gymnasiet?

– Absolut. I dag finns det så många fler möjligheter, så många vägar inom it-sfären. Man behöver inte vara teknikfreak. Vi står inför stora förändringar och behöver människor med nya idéer och attityder.

It-intresse med modersmjölken

Karin Johansson lämnade it-branschen för ett politiskt toppjobb som stats-sekreterare och social-minister Göran Hägglunds närmaste medarbetare. Ändå längtar hon tillbaka ibland.

– Ja, det jag kan sakna är tempot. I it-branschen sker förändringarna ofta väldigt snabbt. Du fastnar aldrig, säger hon.

Karin Johanasson är en av Sveriges främsta kvinnliga it-profiler. Vid regeringsskiftet blev hon statssekreterare åt socialminister Göran Hägglund, kd, och lämnade en framgångsrik tjugoårig karriär i it-branschen. De senaste åren som Microsoft försäljningsdirektör med ansvar för offentlig sektor.

– It har alltid lockat mig. Det är ett intresse som jag närmast fått med mig med modersmjölken, säger Karin Johansson.
Men hennes väg in i it-branschen är inte lika rak som för de flesta andra. Hon utbildade sig först till socionom. Men intresset för it tog snabbt över.

– Mitt första it-jobb fick jag därför att man bedömde att jag kunde tala på ett sätt som användarna förstod, säger Karin Johansson.

Vad säger du till den gymnasietjej som funderar på it?

– It är något som skär genom alla sektorer i samhället. Tekniken handlar om att förändra och utveckla verksamheter i snart sagt alla branscher. Väljer du att arbeta med it kan du jobba i de sektorer du är intresserad av, oavsett om det handlar om vård, affärsverksamhet, förvaltning eller något annat

Hur ska man locka fler tjejer att välja it-utbildningar?

– Jag tror att man måste gå längre ner i åldrarna och informera om tekniska yrken. It-branschen kan uppfattas som lite abstrakt. Jag tror att det finns en okunskap om vad ett it-jobb kan innebära.

”Nu får jag chansen att vara med och förändra”


Ett mode inspirerat av kinesisk och skandinavisk design. Det är idén bakom teknologie doktor Ying Chengs företag La Yin.

Just nu är Ying Cheng i Kina för att knyta kontakter med producenter och modedesigner. Hon håller på att etablera det egna företaget La Yin. Affärsidén är att ta det bästa från den kvinnliga modevärlden och överföra det till designen av mobiltelefoner, bärbara datorer, handdatorer och andra prylar för kvinnor. Ying Chengs önskan är att hon genom La Yin ska berika och förändra kvinnors liv.

Egentligen har hon aldrig aldrig funderat över sitt yrkesval utan det kom naturligt. Efter studier i Kina, Frankrike och Kanada arbetade hon för Motorola i Australien. Före La Yin var hon vd på Ocean Observations.

– Jag har känt ett behov av att själv tillverka något. Nu får jag chansen att vara med och förändra, säger hon.

Ying Cheng säger att den som överväger en it-utbildning ska ta chansen.

– Gör det, det kommer att bli roligt och intressant. Tjejer är lika smarta som pojkar. Och lika nyfikna.

Första året rena drömmen

Förra året utsågs Melissa Albert till Årets it-tjej. Under sitt första år efter KTH går hon nu en internationell traineeutbildning hos Cisco i Amsterdam.

Microsoft utser varje år utser Årets it-tjej. För att få utmärkelsen måste man läsa till systemvetare eller gå någon annan it-utbildning. Och dessutom vara kreativ, initiativrik och en entreprenörstyp. Bra studieresultat är ett plus men viktigast är att ha inspirerat till utveckling, nya idéer och lösningar.

Melissa Albert utmärkte sig under sista året på KTH genom att arbeta med studentkonferensen Datatjej för att bygga nätverk mellan kvinnor inom it-utbildningarna.
Efter KTH sökte hon flera jobb.

– Och när jag kom till Cisco kändes allting rätt, berättar Melissa Albert, som just varit hemma från Holland för tre veckors jobb

”i verkligheten” på Ciscos kontor i Årstadal i Stockholm.

I Amsterdam övas hon tillsammans med 150 andra från 40 länder i Sydamerika, Afrika, Europa och Mellanöstern.

– Det är härlig miljö och allt har gått på räls. Jag går teknikspåret som systemingenjör, men det är en integrerad utbildning. Vi lär oss naturligtvis Ciscos teknik men också att jobba med kundkontakter och ge presentationer. Vi kör rollspel och tränar förhandlingsteknik. Man får alla delar.

Efter utbildningens väntar sannolikt ett jobb i Ciscokoncernen.
Melissa Albert gick 4,5 år på KTH.

Hur hamnade du där?

– Jag hade en svacka i gymnasiet men ryckte upp mig. När jag ändå var studiemotiverad fortsatte jag till KTH, för jag insåg att it-utbildningen gav en massa valmöjligheter. Och jag hade rätt! Jag skulle göra samma val i dag.