Microsoft har licensierat Flash Lite från Adobe vilket innebär att man ska kunna titta på rörligt Flash-material i mobiltelefoner som har Internet Explorer Mobile som webbläsare.

Därmed kommer Windows Mobile att få stöd för både Flash och Silverlight, Microsofts direkta konkurrent till Flash. Nyligen ingick Microsoft ett avtal med Nokia kring Silverlight som ska dyka upp i Nokia-telefoner i slutet av året. Microsoft räknar med att ha stöd för denna plattform i Windows Mobile i mitten på året.

– Tillverkare som HTC har tidigare kompletterat en del av sina telefoner med Flash men det stora flertalet användare har själva fått ladda ner Flash från Adobes hemsida vilket kan vara ganska bökigt för många, säger konsultbolaget Sogetis mobilexpert, Andreas Sjöström.

Troligen kommer de första Windowstelefonerna som har stöd för båda formaten att dyka upp i höst. Såväl Sony Ericsson, Nokia, Samsung, Motorola och LG har sedan tidigare telefoner som kan spela upp material i Flash-format.

Bland de företag som ännu inte valt att satsa på Flash i mobiler är Apple som dock först nyligen kommit till skott med utvecklingsverktyg för tredjepartsutvecklare.

Samarbetet mellan Adobe och Microsoft innebär även att Windows Mobile ska kompletteras med Adobe Reader LE som ska bli förval för pdf-filer på Windows-mobiler.