Överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker, drabbar såväl företag som länder och privatpersoner.

– Det finns många olika motiv bakom. Ibland är det någon som vill sätta en konkurrent ur spel och ibland finns det politiska motiv. Men det allra vanligaste är att någon bara blivit arg på något och vill hämnas, säger José Nazario.

Han jobbar på Arbor Networks, ett företag som hjälper organisationer att optimera prestandan och säkerheten i sina nätverk.

Enligt José Nazario används ofta botnets, nätverk av kidnappade datorer, för att genomföra attackerna.

– En attack går ut på att överbelasta den utvalda sajten med trafik. Målet är att fylla bandbredden så att ingen annan trafik kommer igenom.

Längden på en attack varierar. Det kan röra sig om timmar, dagar och i sällsynta fall veckor.

I dag finns det inga riktigt bra sätt att skydda sig på.

– Om du blir attackerad kan du be din bredbandsleverantör att filtrera bort attacktrafiken, men då är ju skadan redan skedd. I framtiden hoppas vi att det ska bli möjligt för bredbandsleverantörerna att kontinuerligt filtrera bort dålig trafik. Problemet är att det är svårt att skilja attacktrafik från vanlig trafik, säger José Nazario.

Vissa företag försöker skydda sig med lokala hårdvarubrandväggar.

– Men det hjälper oftast inte. Brandväggen filtrerar bort den dåliga trafiken, men bandbredden fram till företaget är ju redan uppfylld med attacktrafik, José Nazario.

Ytterligare ett sätt att hantera en attack är att spåra var den kommer från.

– Det allra bästa är om du kan stänga ner servern attacken kommer ifrån, säger José Nazario.

Fakta

Ddos står för Distributed Denial of Service.

Några kända exempel på överbelastningsattacker under de senaste åren är de mot Estland, Scientologerna och den svenska polisen.

Även svenska IDG drabbades nyligen av en attack.