Efter flera år av samarbete mellan Cogent Communications och Teliasonera International Carrier bröt relationen samman i slutet av förra veckan då Cogent helt enkelt bröt trafikutbytet.

Enligt Malin Frenning, vd på Teliasonera International Carrier, handlar bråket om anslutningen mellan operatörernas nät i USA som har lidit av överbelastning och måste byggas ut.

– Det har varit fullt och vi vill uppgradera, men vi har inte hittat någon kommersiell lösning med Cogent, säger hon.

Exakt vilka villkor som den svenska operatören ställer vill hon inte gå in på, men sannolikt är Teliasonera inte berett att stå för hela kostnaden eftersom även en partner som Cogent kommer dra nytta av den ökade kapaciteten.

– Tydligen har Cogent haft liknande situationer, men jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Malin Frenning.

Flera svenska kunder som via amerikanska webbhotell är beroende av Cogents uppkoppling vittnar om att det i dag är omöjligt att nå servrarna via Teliasoneras uppkopplingar i Sverige. Men från Teliasoneras håll dementerar man att det skulle röra sig om stora problem.

– Vår bedömning är att det har fått ganska liten påverkan, men det kan påverka vanlig surfning för vissa kunder. Beslutet har varit Cogents, säger Malin Frenning som säger att problem får lösas från fall till fall.

En talesperson på Cogent Communications kontor i London bekräftar den pågående konflikten.

– Vi diskuterar ett peeringavtal, säger han men vill i övrigt inte kommentera.

Som en av europas största aktörer inom ip kan Teliasonera helt förlita sig helt på jämlika avtal där man delar med sig av sin bandbredd och därmed får tillgång till den andra operatörens kapacitet, så kallade peeringavtal. Mindre operatörer tvingas i regel köpa sig denna tillgång eftersom man själv inte har ett tillräckligt stort nätverk att erbjuda i utbyte.

Det innebär att man inte har möjlighet att skicka trafik via en tredje part när förhandlingarna bryter samman som de har gjort i fallet med Cogent.

Malin Frenning har inga besked om när ett avtal som båda parter kan ställa upp på ska finnas på plats, men uppger att förhandlingar pågår.