Flash Media Rights Management Server kallas produkten som ska förhindra att rättighetsskyddat material hamnar på till exempel Flashbaserade videodelarsajten Youtube.

– Den nya tekniken skyddar filmer som sparats på datorn för att sedan spelas upp, säger Laurel Reitman, produktchef för Flash Media Server på Adobe.

Det är ljud- och videofiler i formaten flv och f4v som ska kunna skyddas, detta med hjälp av kryptering. Rättighetsinformation ska kunna hämtas från källor som ldap-kataloger.

Joachim Strömbergson, krypteringsexpert och teknikchef på Informasic, är tveksam till Adobes lösning även om han ännu inte hunnit titta närmare på den. Han menar att oavsett hur bra ett skydd än är så har historien visat att det knäcks förr eller senare.

– Det är ofta implementationen hackare ger sig på. Visst har skydden blivit bättre, men det har verktygen att knäcka dem också, säger Joachim Strömbergson.

Allt fler företag i underhållningsindustrin väljer bort kryptering och andra kopieringsskydd.

– Det funkar inte affärsmässigt, så leverantörerna överger skydden. Det är en trend att hoppa över att låsa in kunderna i någon specifik lösning, titta bara på Itunes Store, säger Joachim Strömbergson.

Går det att täppa igen det som kallas för det analoga hålet?

– Nej. Det går alltid att fånga en ljud- eller bildsignal, på något sätt, säger Joachim Strömbergson.

Vad gäller upprättad internetförbindelse för att kolla rättighetsstatus finns flera alternativ att välja bland i Flash Media Rights Management Server. Endera efterfrågas information varenda gång en film ska spelas upp, eller så görs det med tidsbegränsning. Det vill säga exempelvis var tredje dag, en gång i veckan eller varannan månad.

Flash Media Rights Management Server finns tillgänglig till Windows Server 2003 och Red Hat Linux till en kostnad av motsvarande 340 000 kronor per processor.